Magyarországon nincs olyan ember, aki nem ismerné a pörköltet, maximum olyan, aki nem szereti. A modern világnak köszönhetően már nem muszáj nekünk főzni a hungarikumot, ugyanis már előre kész, fagyasztott formában is beszerezhetünk egy-egy adagot. Ennek kapcsán beszélgettem Mucsi Tamással.

– Pár éve került a családunk a céghez, tulajdonosként. Az egész vállalkozást átalakítottuk, új menüsort találtunk ki, és rendezvényeket szerveztünk. A régebben árult pörköltek korszerűsítésére is sor került – kezdte beszélgetésünket az ügyvezető.

Hogyan lehet egy pörköltet korszerűsíteni? – merült fel bennem a kérdés.

– Ez azt jelenti, hogy megfelelő tartósságot kell biztosítani a pörköltnek, hogy minimum két hétig elálljon. Azonban ez még sosem sikerült, ugyanis mindig hamarabb elfogy a boltokból – magyarázta az ügyvezető. – A hűtőben tárolható pörkölttálak Hódmezővásárhelyen és Szegeden is egy-egy üzletben vásárolhatók. Fontos, hogy ne fagyasszuk, csak a hűtőben tároljuk 0-5 Celsius fok között, többek között azért, mert a paprika kifehéredik a fagyasztás során – tette hozzá.

Az emberek általában úgy képzelik el a pörköltfőzést, hogy hétvégente baráti társasággal, családdal, jó hangulat közepette. Hogy viszonyulnak az emberek a néhány perc alatt mikrohullámú sütőben is felmelegíthető tálakhoz? – vetettem fel.

– Elsősorban annak előnyös ilyet vásárolni, aki csak egy-két adagot kíván meg. Ha valaki megkóstolja, és vendégei lesznek, legközelebb már többet kér. Azt tűztük ki célul, hogy ugyanazt az ízhatást érjük el, mintha otthon, bográcsban főznénk az ételt. Sokaknál előfordul, hogy a főzés végére híg a lé, vagy elfőtt a pörkölt. Megesik, hogy az alapanyagok a hibásak, például rossz minőségű a paprika. Nekünk az a feladatunk, hogy mindig ugyanazt a minőséget biztosítsuk, és úgy gondolom, ez sikerül is – válaszolt Mucsi Tamás.

A mai világban számtalanszor hallhatunk az egészséges étkezésről. Mégis nagy a pörkölt hagyománya? – érdeklődtem.

– Igen, bár úgy gondolom, a fiatalok között már nem annyira népszerűek ezek az ételek, de azért ők is szép számmal vásárolnak. Jelenleg marha-, zúza-, pacal-, birka- és sertéspörköltet kínálunk, de szeretnénk kakasból, illetve kuriózumokból is készíteni, például szürkemarhából és szarvasból is – felelt az ügyvezető.

A beszélgetés során ekkor láttam elérkezettnek az időt, hogy megkérdezzem: mi a jó pörkölt titka?

– A lényeg, hogy minőségi alapanyagokból, és hagyományos módszerekkel készüljön. Szoktuk mondani: „szívünket-lelkünket tegyük az ételbe, meg az alapanyagot”. Hozzánk mindig ugyanonnan érkeznek a hozzávalók – válaszolt Mucsi Tamás, aki elmondta, elhatározták, hogy a pörköltjeiket elnevezik. – Csomorkány egy nagyon jó területe a vásárhelyi pusztának, mi is onnan származunk, ezért az összes pörköltünk a Csomorkányi pörkölt néven fut. A névadóra augusztus 10-én kerül sor, a Csomorkányi Hagyományőrző Találkozón a templomromnál. Reméljük mindenkinek tetszik majd – zárta mondandóját.

Megyeri József