Kecskemét ad otthont a Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozónak (Piarist Youth Meeting, PYM), melyen hat ország fiataljai vesznek részt. A 16-21 év közötti fiatalokat megszólító találkozón a résztvevőknek lehetőségük nyílik az Istennel való kapcsolatuk elmélyítésére, barátságok kialakítására és ápolására. Ezenfelül megismerhetik egymás kultúráját, az egyes nemzetekben rejlő különbségeket, ugyanakkor megerősödhetnek közös hitükben.

A lelkiségi programok és kiscsoportos foglalkozások mellett városismereti vetélkedő, sportversenyek, közös éneklések és koncertek, esti mulatságok, valamint kirándulások színesítik a palettát. A fiatalok ellátogattak a fővárosba, és pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban jártak, ahol a Feszty-körképet is megcsodálták. Ott beszélgettünk szervezőkkel, résztvevőkkel.

A „Maradj mellettem!” mottóval fémjelzett találkozóról Németh Gábor elmondta, egy olasz eredetű fokoláré ének refrénjében található ez a sor, amit jelmondatul választottak. „Ez egy vidám, gitárral kísérhető ének, az eredeti olasz mellett megtaláltuk a magyar és lengyel verziót is, így mindannyian tudjuk közösen énekelni. A ‘maradj mellettem’ gondolat szövi át a találkozót, erről beszélgetünk, erről elmélkedünk a találkozó során” – fogalmazott a piarista szerzetes tanár.

Hozzátette, minden nap szentmisén vesznek részt a fiatalokkal együtt, fontosnak tartják, hogy együtt, közösen éljék meg a hitüket. Megtudtuk, a szentmiséket minden nap más nyelven tartják, a pénteki nap például a lengyeleké volt, de az imádságokat tolmácsolják a többi nyelvre. Németh Gábor hangsúlyozta, a hétköznapokban is erőt ad az az élmény, amit a találkozó nyújt a résztvevőknek, az Istennel való kapcsolat mellett az új barátságok, ismeretségek is. A találkozóra Olaszországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Erdélyből érkeztek fiatalok, a legtöbben a magyarok és az lengyelek vannak, e két nemzetet 90-90 fő képviseli.

Közelebb kerülni Istenhez

Béres Péter elmondta, idegen nyelvi beszélgetéseken is voltak, neki, mint animátornak lengyelekkel, olaszokkal és magyarokkal vegyesen kellett játszania. Kecskeméten és Budapesten egyaránt városnézést tartottak, s Péternek ez utóbbi program tetszett a legjobban, az hogy ő kalauzolhatta végig a találkozó résztvevőit Pest belvárosában. Soós Rita hozzátette, kirándultak a csalánosi parkerdőben, neki az ott rendezett tizennégy állomásos vetélkedő nyerte el eddig legjobban a tetszését. Mindkét magyar fiatal részt vett már piarista találkozón Krakkóban. „Egy ilyen találkozó abból a szempontból is jó, hogy gyakorolhatom a nyelvtudásomat, másrészt számtalan új ismerőst szerezhetek” – fogalmazott Béres Péter. Rita számára a szentmisék kiemelten fontosak, érdekes számára, hogy milyen különbségek vannak. Megtudtuk, az olaszok felállnak és tapsolva énekelnek, ami a kecskeméti fiatal számára felejthetetlen élményt jelentett.

„Nagy élmény megosztani a keresztény éltet és hitet más fiatalokkal is. Egyedülálló volt számomra a Csörömpölők együttes műsora is az iskola udvarán, így jobban megismerhettem a magyar kultúrát” – fogalmazott Omar Vincentin. Az olasz fiatalemberFerenc pápa azon gondolatait tartja nagyon fontosnak, mely szerint a hitet meg kell osztani másokkal, ezen a találkozón erre is mód nyílik. Nicola Negronak a vegyes nemzetiségű kiscsoportos foglalkozások tetszettek, amelyek kiváló alkalmat biztosítottak arra, hogy jobban megismerjék egymást. „Lelkileg sokat gazdagodtam azáltal is, hogy a különböző országokban élők hitét megismerhettem, úgy érzem, még közelebb kerültünk Istenhez” – erről már Chiara Fornasa nyilatkozott portálunknak.

Poznańból érkezett Piotr Pawlak, aki jelentős rendezvénynek tartja a PYM-et, s nagyon örül annak, hogy Magyarországra jöhetett a találkozóra. „Nagyon fontos számomra, hogy közelebb kerülhettem Istenhez, és különösen jó érzés megismerkedni más emberekkel, illetve jó érzés tudni, hogy velünk együtt van az Isten” – fogalmazott a lengyel fiatal.

„Bár egymással különböző nyelveken beszélünk, az Istent is más-más nyelven szólítjuk meg, mégis van közös témánk, és mindannyian ugyanahhoz az Istenhez fordulunk bizalommal” – a szervezők szerint ebben áll a Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozó lényege.

Forrás: szegedma