A leggyakoribb hiba a bevallott és megszerzett jövedelem közötti eltérés volt, de sokszor elmulasztották bevallani az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárakból megszerzett jövedelmeket is. Az adó, illetve adóalap kedvezmények esetében a lakáscélú hiteltörlesztés igénybevételét és családi kedvezményt szerepeltették jogosulatlanul. Ez utóbbinál gyakran a szülők külön-külön is igénybe akarták venni a kedvezményt.

A legsúlyosabb vétséget azok követték el, akik úgynevezett fiktív adóbevallás benyújtásával akartak jogtalanul pénzhez jutni, mondta el a Krónikának Tompa Krisztián, a NAV Észak-magyarországi Regionális Adófőigazgatóság Ellenőrzési-Koordinációs Osztályának vezetője. Hozzátette: olyan adóbevallásokat adtak be, amelyekben nem létező munkaviszonyokból nem létező jövedelmeket vallottak be, kifizető által levont adóelőlegeket tüntettek fel, s erre alapozottan különböző jogcímeken adó-visszaigénylési kérelmet nyújtottak be. Ha felmerül a szándékosság gyanúja, büntetőjogi eljárásra is sor kerülhet.

Az észak-magyarországi régió területén 500 ellenőrzés történt, ezek egyharmadánál találtak valamilyen szabálytalanságot a revizorok, akik nem csak kiutalás előtti ellenőrzéseket végeznek, hanem elévülési időn belüli, utólagos ellenőrzéssel folyamatosan vizsgálják az adóbevallások hitelességét.

Forrás: Hirado