Településenként 3-3,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak a pályázó önkormányzatok mellett nonprofit gazdasági társaságok, egyházak és szociális szövetkezetek is – mondta a szóvivő. A földprogram célja, hogy munkához juttassa a vidéken élő, hátrányos helyzetű embereket.
A pályázatok eredményéről várhatóan július végén születik döntés – tette hozzá.
Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: a kormány a földek biztosításával is hozzájárul a szociális földprogram sikeréhez. A Nemzeti Földalapból számos önkormányzat számára adott át állami termőföldet ingyenes tulajdonba, vagy vagyonkezelésbe.
A településeknek elég nagy szabadságuk van abban, hogy milyen típusú programokhoz kapcsolódnak, vagy milyet szerveznek meg helyben – jelentette ki Selmeczi Gabriella, hozzátéve, hogy a program az elnyert támogatáson túl önbecsülésről és egyfajta “önfenntartást segítő életmódváltásról” is szól.
A Fidesz szóvivője szerint Budapesttől távolodva szűkülnek a megélhetési lehetőségek, ezért szükséges a kormány segítsége. Hozzátette, 2010 előtt a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány beérte a segélyek kiosztásával, és hagyta, hogy “uzsorások fosztogassanak az ilyen hátrányos helyzetű térségekben”.
A Fidesz arra törekszik, hogy mindenki, aki tud dolgozzon, segély helyett munkát kapjon. A szegény embereket kizsákmányoló uzsorásokat pedig “sorban a rács mögé küldjük” – mondta Selmeczi Gabriella. Szerinte több településen összekapcsolódik a szociális földprogram és a közfoglalkoztatás, amivel nagyon hatásos eredményeket érnek el.
A kormánypárt szóvivője Túristvándiban meglátogatta az óvodát, amelynek konyháján abból készítenek ételt, amit a szociális földprogramban megtermelnek és amit helyi termelőktől vásárolnak. Ezt követően a Fidesz szóvivője Lakatosné Sira Magdolnával, a fehérgyarmati járási hivatal vezetőjével, fideszes országgyűlési képviselővel az egyik közeli uborkaföldet is megnézte.
A földprogram rendszeres, időszakos támogatást jelent a Túristvándiban élő szociálisan rászoruló családoknak, amelynek összege jóval magasabb, mint az átmeneti segélyé – mondta Lakatosné Sira Magdolna az MTI-nek.

 

Forrás: MTI