Dr. Rapcsák András születésének 70. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést Hódmezővásárhelyen. Az ünnepség július 14-én vasárnap délután 14 órakor a néhai városvezető, országgyűlési képviselő szobránál vette kezdetét. A megemlékező ünnepségen természetesen jelen volt dr. Rapcsák András özvegye és gyermekei.

Lázár János, miniszterelnökséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő elsőként köszöntötte a megemlékezőket, majd a következőket mondta: „egy olyan parlamenti képviselői csoportot köszönthetünk ma itt, akiknek az jutott osztályrészről, hogy az 1989-1990-es rendszerváltozás romjait próbálják lebontani és ezekből a kövekből egy új országot építeni. Hódmezővásárhely jó cáfolata és példája, hogy a magyar társadalom számára csak csődöt és katasztrófát jelenthetett a rendszerváltozás, hiszen Vásárhely az elmúlt 23 esztendőben sikeres várossá tudott válni.”

– Ennek a városnak a közössége képes volt változtatni és szakítani a kommunista diktatúrával – jelentette ki Lázár János, majd hozzátette: ehhez egy karizmatikus polgármesterre volt szükség. A mai utódoknak intő jel és példa, hogy nem köthetünk elvtelen kompromisszumokat, nem szabad egyenlőség jelet tenni az 1990-es évek előtti és az 1990-es évek utáni rendszer közé, ugyanis ma egy új rendszert kell közösen létrehozni. A politikához bátorságra van szükség, ami ma hiányzik Európában és ez az, amiben dr. Rapcsák András mindenki számára példát adhatott – zárta Lázár János.

“Egy nagy harcosra emlékezünk ma, akit a szíve vitt a csatába” – kezdte köszöntőjét Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki hozzátette: dr. Rapcsák Andrást meggyőződéses antikommunista volt. Nem politikai pályára készült, de mégis közéleti szerepet vállalt, mert megérintette a rendszerváltozás szele.

– Dr. Rapcsák András kiválóan értette a politikát, és tökéletes bajtárs volt a diktatúra lebontására. Olyan ember volt, akire mindig is lehetett számítani – mondta Kövér László, aki szerint a legnagyobb erénye a mindennapokban volt, ugyanis elvégezte azt a munkát, amivel a választók megbízták.

– Olyan teljesítményt tett le az asztalra, ami az országban is példátlan. Egy szürke településből és annak lakosságából európai várost csinált, valamint átalakította Magyarországot. Nagy harcos volt, akit nem tudtak legyőzni – zárta Kövér László.

A megemlékezők soraiban Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes következett, aki röviden csak így jellemezte dr. Rapcsák András: Ő egy zseni volt!

– Apja nagy matematikus volt, amit Ő is örökölt, de képességeinek tudatában volt. Nem a semmiből jött a politikába, hanem nevét találmányai révén alapozta meg, hiszen számtalan találmánya van. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, Rapcsák András lokálpatrióta, igaz magyar hazafi és bölcs politikus volt. Elsőként lépett föl a parlamentben a külhoni magyarok honosítását akadályozó bürokratikus szabályok ellen, felszólalt a közműszolgáltatók privatizálásával szemben, s kiállt a jobbközép erők összefogása mellett.

A program ezzel még nem ért véget, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban folytatódott, ahol a „Hittel, akarattal, a tudás erejével – 70 éve született Dr. Rapcsák András” címmel emlékfilm vetítésére került sor. A néhai politikus síremlékénél tisztelői elhelyezték az emlékezés virágait, majd a megemlékezést az “Új vizeken járok” címmel emlékest zárta.

Antal Sándor