Tízéves, kiváló, többletszolgáltatásokat tartalmazó szerződést írt alá az ASA-val a város 2010 júliusi indulással, amelynek előnyeit 2020-ig élvezhettük volna – ismertette az ügy részleteit Makó alpolgármestere. Ennek részeként az ASA vállalta, hogy hetente elszállít 1 köbméter zöldhulladékot (amelyet a komposztálótelepén korlátlanul befogad), évente kétszer lomtalanítást szervez, és havonta kiüríti a szelektív hulladékot gyűjtő szigeteket. Azonban a hulladéktörvény változása olyan helyzetbe hozta a céget, hogy a szerződés felmondására kényszerült. A törvénymódosítással bevezették a lerakási illetéket, amely idén háromezer forint tonnánként. A valódi infláció helyett mindössze 4,2%-os áremelkedést tettek lehetővé, illetve érvénybe lépett a rezsicsökkentés, amely a tavaly áprilisi árakhoz képest írt elő 10%-os csökkentést.

A felmondás után a város, amelynek kötelező feladata a hulladékszállítás megszervezése, két közbeszerzést írt ki, egy meghívásosat rövidtávra, és egy hosszabbat 2 1 évre. Az előbbit a Csongrádi Víz és Kommunális Kft nyerte meg, amely vállalta, hogy az előző szerződéssel megegyező feltételekkel, a szolgáltatás megszokott színvonalának megtartásával, a lakosság számára fizetendő díjak változatlansága mellett szállítja el a szemetet legalább három hónapig. Különbség azonban, hogy a lerakási illeték egyharmadát, azaz 1,2 millió forintot a város átvállal, emellett az érvényben lévő kedvezményrendszert a szolgáltató helyett szintén a város költségvetése fedezi. Ez évente 35 millió forintba kerül, több mint 5600 makói háztartást érint, közülük 1500 fölött vannak az olyan szépkorúak által vezetett háztartások száma, ahol nem kell fizetni a szolgáltatásokért – mondta el Marosvári Attila.

Puskás Jenő szintén elsődleges célként említette a szolgáltatás színvonalának megőrzését. Bár az előző szolgáltató az önkormányzatnak a lakossági adatbázist átadta, Makótól pedig megkapták, mégis szükséges a szolgáltatási területen adategyeztetést végezni. Ennek érdekében dobták be minden háztartásba a bejelentő lapot és bemutatkozó brosúrájukat. A bejelentő lapot faxon, emailben, vagy személyesen, a megszokott helyen, a Széchenyi tér 7. szám alatt lévő ügyfélszolgálati irodában várják. Az első héten 5 ügyfélszolgálatost osztottak be, erre szükség is volt, mert már hétfőn ötezer makói vállalta, hogy elvégzi ezt a szükséges papírmunkát. Puskás Jenő a sajtótájékoztatón is köszönetet mondott a makóiaknak az együttműködésért. A bejelentő lapot még egyszer kikézbesítik majd, de azok sem szenvednek hátrányt, akik nem tudják ezt valamiért kitölteni – őket végül személyesen keresi meg a szolgáltató.

A csongrádi cégnek egyébként 2010-től fő és egyetlen profilja a szemétszállítás, amelyet Csongrádon és Kiskunfélegyházán, valamit e városok térségében végez. Többségében önkormányzati tulajdonú cég, amely mindenben megfelel az új törvény előírásainak. Arra kérdésre, hogy a város 2 1 éves közbeszerzésén indulnak-e, azt felelte, július 19-ig, a pályázat benyújtásának határidejéig még eldöntik, a döntést a most vállalt tesztidőszak is megkönnyítheti.

Forrás: mako.hu