A nemrég átadott 45 ezres Kazany Arénában a Magyar Egyetemi Csapat zászlóvivője Csaba Dóra, a Kodolányi János Főiskola hallgatója, Eb-bronzérmes, olimpiai 4. helyezett vízilabdázó volt. A magyar csapatból 80 sportoló vonult fel, élükön Freyer Tamással, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnökével.

A kazanyi színpadon Aliya Mustafina olimpiai bajnok tornásznő mondta az eskü szövegét. „Az Universiade hasonló jelentőséggel bír, mint az olimpia. Remélem, itt Kazanyban képesek lesztek a maximumot kihozni magatokból és a legjobb eredményt éritek el. Legyen az Univerisade életetek egyik legemlékezetesebb viadala. Mi mindent elkövettünk, hogy otthon érezzétek magatokat” – mondta köszöntőjében Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin. „Ez minden idők legnagyobb Universiadéja. Kazany bebizonyította, hogy Oroszország sportközpontja” – tette hozzá Claude-Louis Gallien, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnöke. Ezek után Putyin Galliennel és Rustam Minnikhanovval, a Tatár Köztársaság első emberével hivatalosan is megnyitotta a 27. Nyári Universiádét, Kazanyban. Azzal, hogy Putyin elnök nyitotta meg az Universiádét, még komolyabb rangja van az egyetemi-főiskolai sportoló világjátékának.

A lángot 1961 Nyári Universiade bajnoka, Yuri Funikov, a junior jégkorong vb-érmes, Nail Yakupov, a röplabda bajnok Yekaterina Gamova, a négyszeres paralimpiai bajnok, Irek Zaripov és az olimpiai bajnok judós, Takhir Khaibulaev gyújtotta meg.

Az Universiadén 351 bajnokot avatnak. Összesen 162 nemzet 13000 sportolója indul Kazanyban.

A látvány önmagáért beszélt. Az orosz történelem nagyjai mellett (Gagarin, Puskin) szinte minden megjelent a színpadon, amit el lehet képzelni: rakéta, hajó, vízi balett, 3D, sőt, az űrből is üzentek.

Forrás: szegedma