A közelmúltban az „V. Nemzetek főzőversenye határok nélkül” elnevezésű versenyen pörkölt kategóriában második helyezést ért el Bihacsy László csapata, a Haspárti Team. Ennek apropóján beszélgettem a főzőmesterrel.

Amikor beléptem a Búza utcai lakásba, díjak sokaságát láttam; különböző oklevelek, érmek és kupák jelzik, hogy itt bizony egy nagy múlttal rendelkező mesterszakács lakik.

– A főzés tudományának elsajátítása még fiatalkoromban kezdődött, a mostoha keresztapámnak téli időszakokban rengeteget segítettem böllérkedni, és egy idő után én főztem a paprikásokat. Ezen kívül, ha vidékre kerültünk dolgozni, a lakókocsiban mindig főztünk, a végén már csak én készítettem az ételeket – kezdte beszélgetésünket Bihacsy László. A jelenleg nyugdíjas férfi korábban a vasútnál dolgozott, a konyhaművészet alapjait idős parasztasszonyoktól és szakácskönyvekből merítette, melyeket a saját ízlése szerint alakított.

– Céges rendezvény esetén baráti társaságunk mindig főzött, a végén egy csapattá kovácsolódtunk. Névnek a Haspárti Team-et választottuk, a logónk egy faágon lógó bogrács, alatta pedig a „Halunk mög éhön!” felirat. Először Szerbiában mérettettük meg magunkat, ahová azóta is járunk, majd belföldön is elkezdtük a versenyzést – folytatta a főzőmester. – A csapat hat-hét főből áll, én vagyok a csapatvezető, de feleségem, illetve a lányom is tagja csoportunknak. Érdekesség, hogy egyikünk se tanult szakács, kivéve a lányom, de ő nem a szakmájában dolgozik – tette hozzá Bihacsy László.

A csapat az évek során számtalan versenyen kipróbálta magát, és rengeteg díjat zsebelt be, különdíjakat, fődíjakat, vándorkupákat és okleveleket egyaránt. Arra a kérdésre, hogy mennyi elismeréssel büszkélkedhet, hosszas számolás után ezt a választ kaptam: „Körülbelül negyvennel-ötvennel, lassan annyi a kupa és az érem, hogy valamilyen vitrinszobát kell kialakítani”.

Az ország minden táján és külföldön is képviselték a hódmezővásárhelyieket: indultak például töltött káposzta, illetve forralt bor főzőversenyen is. A mesterszakács leginkább az egyszerű pásztorételeket szereti elkészíteni, de a grillezést is kedveli.

Időközben úgy gondoltam, itt az ideje, hogy megkérdezzem az örökérvényű találgatást: a nők vagy a férfiak a jobb szakácsok?

– Jó a kérdés. Vannak nagyon jó női szakácsok, de általában az ízvilág eltalálásában és a hagyományos ételekben a férfiak erősebbek, főleg a szabadtűzön készült ételek esetében. Egyébként egy versenyen a nők aránya mindössze tíz százalék – válaszolt Bihacsy László.

– Néha itthon is főzök, ha a szükség úgy hozza, de inkább a nejem szokott. A legjobb az egész versenyzésben, hogy barátokat, ismerősöket, tapasztalatot szerzünk, és belekóstolunk a különböző tájegységek ízvilágába – mondta a mester, akit az évek során a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend tagjává, és a Szabadtűzi Lovagrendnek kormos lovagjává fogadtak.

Bihacsy László és csapata nagy erővel készül a következő megmérettetésekre. Sok sikert kívánunk!

Megyeri József