– A bors, a fűszerek királya, nagy harcokat vívtak érte. Nagyon egészséges, a benne lévő antioxidánsok miatt gyulladáscsökkentő, valamint gyorsítja az anyagcserét – mondta a műsor kezdetén dr. Ciortea Péter.

A borshoz hasonlóan nagyon kedvező hatásai vannak a fahéjnak is. Többek között segít a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Fahéjjal teákat és leveseket is ízesíthetünk, de reszelt formában is fogyaszthatjuk.

A chilipaprika fájdalomcsillapító, valamint a prosztatarák és a gyomorfekély megelőzésében is segít, míg a kurkuma a mell-, gyomor-, és vastagbéldaganatok kialakulásának valószínűségét csökkenti. A tálaláskor oly kedvelt petrezselyem a vesekő megelőzésében hatásos, és az ütőereket védi a plakkoktól – derült ki a műsorban.

– Egy gramm oregánó négyszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint ugyanennyi áfonya, és kertben, otthon is termeszthető. A pizza egészséges, ha oregánó ízesíti – tudtuk meg a doktortól, aki további fűszereket is ismertetett. Szó esett a szerecsendióról, amely például a fogszuvasodást előzi meg, az agyműködést serkentő köménymagról, valamint a gyulladáscsökkentő, idegerősítő gyömbérről is.

A magyarok konyhájában népszerű a fokhagyma, amely vérnyomáscsökkentő, gomba-, vírus- és baktériumölő, továbbá a vérrögösödés ellen is kiváló. Már tablettaként is beszerezhető.

– A sóval azonban óvatosan kell bánni, ha elég zöldséget fogyasztunk, a kellő mennyiséget már be is visszük a szervezetünkbe – hallhattuk az Épkézláb vendégétől. A „fehér méreg”, azaz a cukor használata sem javasolt, célszerű például szerecsendióval helyettesíteni.

– A fűszerek azonban nem csak a konyhában, hanem a mezőgazdaságban is megállják a helyüket, például gombaölő hatásuk miatt hatásos a kártevők ellen is. Előnyük a többi növényvédővel szemben, hogy káros kémiai anyagot nem tartalmaznak – zárta az aneszteziológus-belgyógyász.

Megyeri József