Az ülés véget ért. Botka László jelzése szerint a következő közgyűlést szeptemberben tartják.

Megbuktak a prémiumos javaslatok

13.00: 14 igennel, 14 nemmel nem fogadták el a Testamentum Kft. ügyvezetőjének 2013-as prémiumfeladatait, 2012-es prémiumértékelését. Ugyanez a helyzet az SZKT ügyvezetőjének esetében is 14 igen, 13 nem és 1 tartózkodás kíséretében. 14 igen nem volt elegendő a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője prémiumfeladatainak módosításához sem.

Lukácshzi Győző a szimfonikusok élén

12.52: Lukácsházy Győzőt megválasztották a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának 28 igennel, egyhangúlag. Megbízatását 2013. július 1-jétől 2018. június 30-áig töltheti be.

A közgyűlés megtette javaslatát az iskolaigazgatók személyére

12.50: Az iskolaigazgatók kinevezéséhez szükséges véleményezéshez érkeztünk. Bohács Zsolt kéri, külön szavazzanak minden jelöltről. Őket támogatják:
Béke Utcai Iskola: Mészáros Zsolt
Bonifert Domonkos Iskola: Husztáné Gyursánszki Erzsébet
Fekete István Iskola: Kispéterné Kotogán Erzsébet
Király-König Péter Iskola: Katona Judit
Madách Imre Iskola: Nagy Péter
Petőfi Sándor Iskola: Szöginé Veczkó Ibolya
Rókusi Általános Iskola: Kókai Gyula
Rókusi II. Iskola: Kiss László
Szeged Városi Kollégium: Szebenyi Péter
Tarjáni Kéttannyelvű Iskola: Szabóné Dancsik Tünde

Az igazgatók kinevezése Balog Zoltán miniszter kompetenciája.

Nemet mondtak Botka felfüggesztésére

12.45: A városüzemeltetési bizottság tegnapi döntésének felfüggesztésére vonatkozó polgármesteri kezdeményezést 13 igen, 13 nem és 2 tartózkodás mellett nem támogatta a közgyűlés, így érvényben marad a 60 millió forintos közterület-rekonstrukciós keret eredeti, csütörtökön elfogadott felosztása.

12.42: A költségvetési rendelet módosítása 25 igennel és 3 tartózkodással kapta meg a szükséges többséget.

12.40: A SZÉSZ módosítását 27 igennel 1 tartózkodás (Szentistványi István) mellett fogadták el, ezzel az önkormányzat a labdarúgó-stadion építéséhez is megadta maga részéről a végső hozzájárulást.

Biomasszaügy: marad a tulajdonosi hozzájárulás

12.35: 14 igen és 14 tartózkodás mellett a közgyűlés nem fogadta el Ménesi Imre kezdeményezését a biomassza-erőmű és a termálvíz-szolgáltatás ügyében, az eredeti határozat marad tehát érvényben.

12.33: Szentgyörgyi Pál is befutott az ülés végére, csak a Strasbourgban lévő Kalmár Ferenc van tehát távol.

Szavazással zárul a program

12.25: Szavazásra várva…

11.59: Zárt ülés. 12.30-kor következik a szavazás.

11.58: Tévedtünk, ezeknél az előterjesztéseknél sincs hozzászólás, vita. Majd a szavazásoknál fogalmazzák meg véleményüket a képviselők.

11.56: Hamar vége lesz ennek a közgyűlésnek, hiszen alig marad tárgyalni való. Talán csak a prémiumok ügyéről várható még vita.

11.55: Újabb napirendi pontokra megyünk tovább. Nincs érdeklődés a padsorokból.

Fókuszban az iskolaigazgatói pályázatok

11.54: Pocsai Blanka megvédi az oktatási bizottság szakmaiságát. Visszautasítja az MSZP-s támadásokat, hangsúlyozván, minden esetben figyelembe vették a tantestületek álláspontját. Az iskolákban is akadtak fej-fej melletti szavazások, így nem tesznek rosszat, ha a véleményezési folyamatban ehhez igazodnak.

11.50: Révész Mihály (MSZP) zárja a sort. Veszélyben látja a következő tanév biztonságát a kinevezési eljárás és egyéb anomáliák miatt.

11.49: Szeged önkormányzata a diákok és a pedagógusok érdekében mindenben segítette a tankerület munkáját az államosítási folyamatban – így Solymos László alpolgármester, aki szerint az oktatási bizottság nem minden egyes iskolánál vette figyelembe a tantestület álláspontját.

11.43: Botka László elmondja, a szegedi tantestületek attól tartanak, lesznek olyan iskolák, ahol a miniszter nem az ő általuk támogatott jelöltet nevezi ki. Legalább a közgyűlésnek ki kell most állnia a helyi intézmények, azok jelöltjei mellett. Minden egyes iskolánál így csak egy pályázót kell javasolniuk, minden más eset szerinte a tantestületek elárulása.

11.42: Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) az oktatási bizottság elnökeként szólal fel. A törvényeknek megfelelően kívántak élni a véleményezési jogukkal, így terjesztették anyagukat a közgyűlés elé. Részletesen elemzi, a folyamatban senki részéről semmiféle törvénysértés sem történt szemben Botka László szavaival. A bizottság figyelembe vette a tantestületek javaslatait is. Ahol több pályázó volt, minden pályázó estében külön szavaztak. Előfordult, hogy több jelentkezőt is alkalmasnak találtak a tantestületi véleményezések mellett, 90 százalékos egyetértésben.

11.36: Elérkeztünk az állami fenntartású nevelési-oktatási intézmények vezetői pályázatához. Botka László szerint súlyos következménnyel jár, hogy a miniszter nevezi ki az iskolaigazgatókat, nem a helyi közösség dönthet. Javasolja, Szeged tartson ki értékei mellett, véleményezési jogukkal élve a tantestületek, az iskolaközösségek által támogatott jelöltek mellett álljanak ki.

11.35: Haladunk tovább újabb napirendi pontokkal, előterjesztésekkel. Több anyagot ugrunk át hozzászólás nélkül.

Javaslatok a mellényzsebből

11.30: Mihálffy Béla és Haág Zalán cáfolják Botka László állítását: a polgármester kijelentette, 2010-ben mind a húsz szegedi körzetben ő nyerte a polgármester-választást. Kijavítják, két dorozsmai és egy belvárosi körzetet is elveszített. Mihálffy hangsúlyozza, Botka László folyamatosan keresztbe tesz a dorozsmai fejlesztéseknek. A városvezető MSZP-s politikus ellenben azt teszi szóvá, a Fidesz-KDNP nem hozott Szegedre semmiféle uniós beruházást 2010 óta. A városüzemeltetési bizottság döntése pedig szerinte kárt okoz Szegednek.

11.26: Haág Zalán (Fidesz-KDNP) ismerteti, az ő által képviselt belvárosi körzetet igencsak elhanyagolták a szocialisták 2002 és 2010 között.

11.24: Juhász Gyula újra leszögezi, bizottságuk döntése nem sértett törvényt. Heves szópárbajt vív a polgármesterrel arról, melyik oldal volt az, aki a bizottsági ülés előtt “mellényzsebből” húzott elő javaslatot…

11.22: A polgármester ismét vérlázítónak nevezi, hogy a Fidesz a források több mint 99 százalékát saját körzeteire fordítaná, a város másik felére 1 százalékot sem. Ő a kormányhivatal szakmai anyagát figyelembe véve alakította ki 23 tételből álló javaslatát, míg a jobboldal csak 11 fejlesztést támogatna.

11.20: Mihálffy Béla megismétli, június 20-án a bizottság elnöke nyújtotta be az előterjesztést. Akkor a két MSZP-s delegált kivonult, határozatképtelenné tette a testületet. Ezért döntöttek aztán egy héttel később. Felsorolja, mire költené a 60 millió forintot a Fidesz-KDNP-s többség Gyálaréttől Kiskundorozsmán át Rókusig, s mely körzetek lakosságát nem támogatná ezzel szemben Botka László.

11.16: Szentistványi István arról beszél, végre a városlakóknak is meg kell érteniük, a közgyűlésben színtisztán politikai döntések születnek, nem szakmai, erkölcsi megfontolásokat mérlegelnek. Maga ez ellen próbál tenni 2010 óta.

Pörkölt vs. járda

11.13: A polgármester kitart mellette, hogy a Fidesz önző módon költi el a pénzt. Úgy fogalmaz, kevesebb pénzből kellett volna pörköltet főzni a külső kerületekben, akkor több jutott volna járdafelújításra.

11.12: A keret egyáltalán azért van a költségvetésben, mert a Fidesz-KDNP javasolta – szögezi le Juhász Gyula. Ennek kapcsán érthetetlennek tartja, hogy a polgármester el akarja vonni a forrást bizottsági hatáskörből.

11.10: Botka László továbbra is felháborítónak és szakmaiatlannak tartja a bizottság döntését. Elsősorban azokat a területeket tartja fejlesztendőnek, melyeket sokan használnak.

11.05: Juhász Gyula (Fidesz-KDNP), a városüzemeltetési bizottság elnöke számol be a testület tegnapi döntéséről. “Ez van” – indokolja a polgármesternek, miért született politikai döntés. Szerinte itt a közgyűlésben is minden egyes döntés politikai, máshogy nem is lehet cselekedni. Tájékoztat, a környezetgazdálkodási kft.-vel egyeztetett listát június 20-án maga terjesztette a bizottság elé, ez alapján döntöttek egy héttel később, a városüzemeltetési iroda anyagát pedig csak a június 27-i ülés előtt kapták meg. Állítja: szakmai alapon határoztak. Mint mondja, azért kell fejleszteni a külső városrészeket, mert azokat korábbi képviselőik elhanyagolták, miközben Botka László irodája előtt “szőnyegeztek”.

11.00: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) egy közgyűlési határozat és egy rendelet közötti ellentmondásra hívja fel a figyelmet egy Osztrovszky utcai ingatlan (korábbi Dugonics-iskola) értékesítése, a lehetővé tett részletfizetés kapcsán. A polgármester és a főjegyző szerint az ingatlan profilkötött, oktatási célra használható. Az önkormányzat vagy csökkenti a vételárat, vagy engedélyezi a részletfizetést, ennyi az eszköze, hiszen gyakorlatilag nem volt megfelelő érdeklődő.

10.55: Terítéken a városüzemeltetési bizottság döntése, mellyel a 60 millió forintos közterület-rekonstrukciós keretet osztották fel csütörtökön. A polgármester nehezményezi, hogy a jobboldal fideszes körzetekbe vinné a forrás 99,1 százalékát. Ezzel szemben az egész városban kellene gondolkodni, a legforgalmasabb járdákat, buszmegállókat rendbe tenni, ez lenne a felelős várospolitika. Botka László azt mondja, 2002 és 2010 között a fejlesztéseknél nem számított, melyik körzetben ki a képviselő. Kéri, fogadják el a városüzemeltetési iroda szakmai javaslatát.

Botka kétségesnek tartja a stadionépítést…

10.51: Botka László elemzi a helyzetet: a kormány és az MLSZ felhatalmazta a Szeged 2011-et, hogy társasági adóból forrásokat gyűjtsön a stadionépítéshez. Sajtóhírek szerint az önrészt a klub már összegyűjtötte, a polgármester azonban ezt kizártnak tartja. Úgy fogalmaz, óriási kétségei vannak a beruházás megvalósulásával kapcsolatban, de a projekt egyelőre semmiféle támogatást, pénzt nem igényel a várostól. Akadályt ezért nem gördítenek elé.

10.49: Ismét Szentistványi István: szerinte nem kell kritikátlanul bármilyen Szegedre érkező fejlesztést támogatni. Állítja, kényszerpályára kerülhetünk a futballcsapattal kapcsolatban, ha megvalósul a stadion. Inkább tömegsportba kellene fordítani, illetve a nemzetközi szintű élcsapatokat finanszírozni – fogalmaz.

10.46: “Beszélgessünk a fociról” – így Botka László. Szerinte a Fidesz-kormány épp úgy tette rendbe a labdarúgást, mint a magyar gazdaságot. Az adófizetők pénzéből rengeteget áldoznak futballra, stadionépítésre. Kritizálja az NB II-es csapatot is, mely a város adófizetőinek pénzét költötte két évig, csak ez volt benne szegedi – mondja. Mi történt? – kérdezi. Az, hogy hosszú évek óta először NB-s csapat sincs a megyében. Ennek kapcsán Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) képviselő tevékenységét bírálja. Ugyanakkor a város nem akadályozhatja a beruházást, bízva benne, hogy előbb-utóbb kiszabadul a foci a politika fogságából – foglalja össze.

10.44: Módosítják az építési szabályzatot és a településszerkezeti tervet. Ennek kapcsán Szentistványi István a tervezett stadionépítéssel összefüggő változtatásokat kritizálja. Kifogásolja, nincs megfelelő konszenzus, nyilvános vita a sportfinanszírozásról. Meglepőnek tartja, hogy az MSZP sem ellenzi ezt a programot. Országos szinten másként állnak ehhez a szocialisták – hívja fel a figyelmet.

10.41: Solymos László arról beszél, a kormány nem nagyon kérkedik vele, hogy jelentősen emelte a hulladékszállítás és a kéményseprés díját.

10.36: Módosítják az egyes helyi közszolgáltatások (hulladékszállítás, kéményseprés) ellátásáról szóló rendeletet. Mózes Ervin szerint az előterjesztés egyik kitétele törvénybe ütközik, javasolja annak az elemnek a kivételét, mely akkor fizettetné a lakosságot, mikor az nem kap szolgáltatást.

10.33: Szentistványi István módosítóját leszavazták, a programot pedig elfogadta a többség.

10.32: Solymos László ülésvezetőként úgy reagál, ezúttal is csak Szentistványi képviselő vitatkozott az érintett bizottság elnökével, ezt a vitát továbbra is megtehetik nyílt testületi ülésen. A program elfogadása egyébként törvény, határidős kötelezettség.

10.31: Újra Szentistványi István gondolatait ismerhetjük meg. Szerinte nem az illetékes bizottságnak, hanem a közgyűlésnek kellene évente felülvizsgálnia a programot, ez biztosítja a valódi nyilvánosságot, az érintett társadalmi szervezetet bevonását.

10.28: Kozma József (MSZP) válaszol a felvetésre, miközben Solymos László veszi át az ülésvezetést a polgármestertől. A szociális és egészségügyi bizottság is javasolja az évenkénti felülvizsgálatot – tudjuk meg. A programból világosnak látja, az önkormányzat első számú feladata saját szolgáltatásai, saját intézményei vonatkozásában biztosítani az esélyegyenlőséget, lépésről lépésre haladva a feladatok megoldásában, partnerek bevonása révén. Kiket is érint a program? Bármikor bármelyikünket érintheti, ezért kell előrelátónak lennünk, mindenkire odafigyelni – halljuk tőle. Hozzáteszi, folyamatosan dolgozni kell, mert az esélyegyenlőségek újratermelődnek, elég, ha csak arra gondolunk, a kerekesszékeseknek vagy a babakocsit toló anyukáknak milyen nehéz a közlekedés a rossz utakon.

10.23: A helyi esélyegyenlőségi programot Szentistványi István véleményezi. A fogyatékkal élők kapcsán jómaga módosításokat javasolt, melyeket a bizottságok nem támogattak. Most kéri, a két év múlva esedékes felülvizsgálatot a meglévő hiányosságok miatt egy év múlva, jövő június 30-a körül végezzék el úgy, hogy az anyag valóban az érdekelt célcsoportokat, a mélyszegénységben vagy fogyatékkal élőket szolgálja.

10.20: A képviselők megszavazzák a hulladékgazdálkodási társulásról szóló előterjesztést..

10.18: Három jelentős rezsicsökkentő program zajlott a szegedi panelkörzetekben, a Fidesz ezzel szemben leállította a panelfelújítást… – számol be róla a polgármester. A napirendi pontot ezzel lezártnak tekinthetjük.

Matolcsyzott Nagy Sándor

10.15: Nagy Sándor immár bizonytalan, reagáljon-e Bohács Zsolt szavaira. Matolcsy Györgyhöz hasonlítja a frakcióvezetőt. Mint mondja, az egyetem geotermikus projektjével évi 100 milliót spórol meg, évi 30 százalékos megtakarítást ér el. Ha Szeged is hasonlóba fogna, ugyanilyen csökkenésre számíthatnának a helyi lakosok. A mostani projekt veszélye, hogy évtizedekre magánberuházóhoz kössék a szegedi energiaszolgáltatás jelentős részét.

10.13: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) szerint “lánccsörgetés, pampafüst” az MSZP kommunikációja. Javasolja ő is, a polgármesteri hivatal írjon ki a város maradék kétharmad részre geotermikus körbeszerzést, az MSZP pedig hagyjon fel a lakosság hergelésével. Szerinte a biomasszát egyébként is Botka László kezdeményezte évekkel ezelőtt, csak most nem ismeri meg – zárja felszólalását.

10.10: Bohács Zsolt válaszol röviden. A beruházó felajánlotta korábban Szeged városának, hogy 1 millió forintért 50 százalékkal részesüljön a város a projektben, de Botka Lászlóék nem kértek ebből.

10.07: Újra Nagy Sándoré a szó. Ismerteti: korszerű technológiával az egyetemi geotermikus projektben igenis megvalósul a termálvíz visszasajtolása, bármiről is szónokolnak most a fideszes képviselők.

A nemzeti együttműködés állatorvosi lova?

10.05: “A nemzeti együttműködés rendszerének állatorvosi lova az erőmű ügye” – jelenti ki Tóth Károly (MSZP). A képviselő szerint a Fidesznek mindenki annyit ér, amennyije van. Az emberek a legkevésbé sem számítanak. Állítja: az emberek oldalán csakis a szegedi MSZP-frakció tagjai állnak.

10.02: Kónya Gábor (MSZP) felháborítónak tartja, hogy a Fidesz bagatellizálja ezt az ügyet. Mint mondja, a termálvíz használati melegvízként történő “sárga, büdös” alkalmazása a teljes helyi lakótelepi körzetet érintené. A szegedieknek biztos nem jó ez az üzlet… Csak annak éri meg, akinek birtokában erdők vannak, melyeket kivághatnak.

10.00: A polgármester arról beszél: a Fidesz nem tud választ adni rá, miért félnek a nyílt közbeszerzéstől. Csak nem azért, mert nem a város érdekei az elsők? – teszi fel a kérdést.

09.57: Az LMP-s Szentistványi István kér szót. Leszögezi, ő vetette föl annak idején a nép kezdeményezést. Az LMP zöld-, ökopártként azt az álláspontot képviseli, a biomasszás technológia nem felel meg a kor kívánalmainak. Ez a vita nem arról szól, hogy rezsicsökkentés vagy büdös víz… Visszautasítja, hogy a Fidesz semmibe veszi a lakosok értelmi képességeit, hogy ennek az ügynek a kapcsán emlegeti a rezsicsökkentést támogató aláírásokat. Ebben a projektben nincs arra bizonyíték, hogy a magánberuházó a költségcsökkentést a lakosság javára fordítja, nem saját profitját hizlalja vele.

09.51: Botka László sokadszor beszél róla, a Fidesz-KDNP “visszavonhatatlan tulajdonosi hozzájárulást” adott a biomassza-erőműhöz és a termálvíz melegvízként történő használatához. Másrészt konkrét információk nélkül állítja, az rezsicsökkentéshez vezet. Harmadik állítása: a jobboldal már kétszer leszavazta a geotermikus energiával kapcsolatos nyílt közbeszerzés kiírását.

09.50: Póda Jenő (Fidesz-KDNP) gazdasági tanácsnok a következő. Ausztriában és Németországban tízes nagyságrendben történik ezzel a technikával a hőtermelés, így legalábbis érdemes gondolkodni róla, megfelel-e a gazdaságossági és környezetvédelmi feltételeknek – hangsúlyozza. A pályáztatási szakaszban szerinte sem érdemes konkrét dolgokat számon kérni a befektetőn, nem pedig már most. Az MSZP nem azon gondolkodik, hogyan lehetne a fejlesztést megcsinálni, hanem azon, hogyan nem… A gazdasági tanácsnok a további szegedi körzetekben, más lakótelepek vonatkozásában megfontolandónak tartja a geotermikus energia felhasználását, kéri, a városháza dolgozzon ki ezzel kapcsolatos anyagot.

09.47: Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) a következő. Bohács Zsolt hozzászólására reagál, miszerint még semmiféle döntés nem született. Kijelenti, a pályázatot ezzel szemben régen beadta már a magánberuházó. Tanulmánnyal viszont nem támasztotta alá a beruházás hatékonyságát, gazdaságosságát, környezetbarát voltát, ezeket semmi sem garantálja, a megszületett szerződések csakis a beruházó profitját biztosítják – szögezi le. Hozzáteszi, a lakosok érzik, meg akarják őket vezetni a képviselők, akik nevükre veszik ezt az ügyet. Ő is ismerteti Illés Zoltán helyettes államtitkár véleményét, mely szerint a beruházás nem környezetbarát, így a kormányzat támogatását sem élvezi.

09.42: Solymos László (MSZP) alpolgármester párttársához hasonlóan a népi kezdeményezés sikerességét emeli ki. Azt mondja, a magánberuházó lakossági fórumon nem tudta megnyugtatni az érdekelteket, hogy nem lesz-e környezetkárosító a beruházás, erről ugyanis nem is készült még tanulmány. Az önkormányzat elsődleges érdeke a költségmegtakarítás az energiaszolgáltatásban, de erre szerinte a nyílt közbeszerzés a legjobb eszköz, a geotermikus energia fűtésre történő felhasználása.

09.40: Botka László jelzi, Bohács Zsolt is megszavazta múlt héten a Parlamentben a termálvíz visszasajtolásának kötelezettségét megszüntető törvénymódosítást.

09.38: Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint több mint 40 ezer szegedi aláírás jelzi, az itteniek támogatják a rezsicsökkentést. Ismét jelzi, a magánberuházó csak a pályázatához kapott tulajdonosi hozzájárulást, ez még nem jelenti a beruházás megvalósulását, attól még messze vagyunk. Fontos lenne egyébként a fűtőmű, hiszen csökkenne a légszennyezettség, mérséklődnének a lakosság rezsiterhei. Nehezményezi, hogy az MSZP csak és kizárólag politikai tőkét kíván kovácsolni ebből az ügyből, szórólapokkal és egyéb módon igyekszik megtéveszteni az embereket. Az egyetemi geotermikus beruházás kapcsán szerinte egyelőre kérdéses, lehet-e a városban és környékén visszasajtoló kutakat működtetni.

Palástolt szemétégető, Szolnokra utaztatott újságíró?

09.35: Ménesi Imre (MSZP) arról szól, hogy a rendszerváltás óta első alkalommal lett sikeres egy szegedi nép kezdeményezés. Több mint tízezren jelezték, nem kérnek a biomassza-erőműből, nem akarják a termálvizet melegvízként használni. Óriási felháborodást tapasztalt a lakosság körében a város teljes területén. Ismerteti, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is ellenezte a Parlamentben a biomassza-erőmű létesítését, mivel azzal “szemétégetőt akarnak palástolni”. “Még Szolnokra is elutaztattak egy újságírót, hogy keressen egy támogatót, aki érvel a projekt mellett” – mond érdekes kritikát a helyi napilapban megjelent korábbi cikkről… Ménesi állítja, a “Fidesz-Jobbik mutyikoalíciónak csak a pénz számít, az emberek véleménye nem”.
Kezdeményezése arra irányul, hogy vonják vissza a biomassza-erőmű és termálvízalapú használati melegvíz előállítására kiadott tulajdonosi hozzájárulások, valamint írjanak ki nyílt közbeszerzési eljárás a távfűtéshez használt gázenergia geotermikus hőenergiával történő részleges kiváltására.

09.30: Megszületett a napirend. A hulladéktársulásról és az esélyegyenlőségi programról tárgyalnak a biomassza után…

09.23: Néhány önkormányzati cégvezető (Szegedi Testamentum Kft., Szegedi Közlekedési Kft., Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezetője) 2013-as prémiumfeladatait határoznák meg ma, bizottsági, illetve Fidesz-KDNP-s sürgősségi javaslatok futottak be. Mózes Ervin főjegyző törvényességi észrevételeket emelt. Problémákat lát az egyedi célkitűzésekkel, az arányossággal, az előremutatósággal stb. kapcsolatban. Törvénysértőnek tartja a Testamentum Kft. ügyvezetőjének 2012-es prémiumértékelését is. 14 igen és 13 nem mellett azonban a közgyűlés így is napirendre vette ezeket a javaslatokat. Ugyancsak tárgyalják Botka László előterjesztését a városüzemeltetési bizottság már ismertetett forrásfelosztását illetően.

09.21: Az ülésen egyébként Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) és Szentgyörgyi Pál (MSZP) nincs jelen.

09.20: A polgármester ismerteti a sürgősségi javaslatokat. Mint mondja, felfüggesztette a városüzemeltetési bizottság tegnap döntésének végrehajtását, mely a 60 milliós közterület-rekonstrukciós keret felosztására vonatkozott. Szeged-ellenesnek, felháborítónak tartja, hogy a testület fideszes többsége jobboldali körzeteknek adná a források 99,1 százalékát.

09.17: Botka László úgy reagál, a “blöff rezsicsökkentéshez” képest háromszoros megszorítást jelent a múlt héten bejelentett Varga-csomag, a szegediek biztos megköszönik majd ezt is…

09.16: Mihálffy Béla (Fidesz-KDNP) arról szól, hogy a kormány a kisemberek érdekében tesz intézkedéseket. Mérséklődött a gáz és a villany ára, hétfőtől a szemétszállítás, a víz, a szennyvíz, a PB-gáz és más tételek díja is csökken, s a rezsicsökkentés 2014. január 1-jétől tovább folytatódik. A családtámogatási rendszert is kibővítik, a szocpol kezdő összege 800 ezer forintról 1,6 millióra emelkedhet. Ez szöges ellentétben áll a Gyurcsány-kormány korábbi, a lakosságot, a családokat sanyargató törekvéseivel. Az Orbán-kabinet munkáját a szegediek is értékelik, amit 40 ezer itt gyűjtött aláírás is mutat.

09.13: Napirend előtt Kozma József (MSZP) a holokauszt szegedi áldozataira emlékezik. Mint mondja, a maguk korában jóban-rosszban együtt voltak a többi szegedivel, így emléküket meg kell őrizve, megerősítve akaratunkat: soha többé rasszizmust, kirekesztést, csakis békességet a világban és Szegeden is. Egyperces néma felállással emlékeznek.

09.10: A polgármester megnyitotta az ülést.

Rendes ülést tart Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Egyebek mellett szó lesz az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet módosításáról, módosítják az önkormányzat 2013. évi költségvetését, tárgyalnak a 2013-2014. óvodai nevelési év előkészítéséről, valamint véleményezik a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett állami fenntartású nevelési-oktatási intézmények vezetői pályázatait is.

Forrás és teljes cikk: szegedma.hu