A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága több szervezettel összefogva június 27-én, csütörtökön rendezett ismeretterjesztő programot Hódmezővásárhelyen.

Az előadásokat meghallgatni és az irtást elvégezni ezen a héten érdemes, mert júliustól már büntet a hatóság. 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedhet a bírság. Ez attól függ, hogy mekkora területen talál parlagfüvet a hatóság – mondta dr. Hódi László igazgató, Növény és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az allergén gyomnövény elleni védekezést még a virágzás előtt el kell kezdeni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezete, a CSAE Növényvédelmi Szakosztálya valamint az SZTE Mezőgazdasági Kar Továbbképzési Osztálya azért szervez parlagfű-mentesítési napot, hogy útmutatást adjon a Csongrád megyei földtulajdonosoknak a közvetve százmilliárdos egészségügyi és mezőgazdasági kárt okozó gyomnövény visszaszorításához – mondta Kiss  Ernő, növényorvos.

A földhivatalok és önkormányzatok június 30-ikát követően megkezdik a parlagfűvel fertőzött földterületek, ingatlanok felderítését, majd a büntetést. A szigor indokolt, hiszen Magyarország az egyik leginkább fertőzött ország Európában. Hazánkban a parlagfű szinte valamennyi szántóföldi kultúrában előfordul, és jelentős terméskiesést okoz. Ezen kívül jelen van a mezőgazdasági művelés alatt nem álló parlagterületeken, a gabonatarlókon betakarítás után, a vasúti pályatestek, utak mentén és belterületeken is.

Csütörtökön szó volt a parlagfű biológiájáról, a védekezés megoldásairól, illetve a mulasztás hatósági következményeiről éppúgy, mint a parlagfű allergia tüneteire és megelőzésére használható gyógyszerekről. Előadást tartott dr. Hódi László, aki a bírságokról, védekezésről szólt, míg „Gyógyszerész szemmel a parlagfű allergiáról” tartott tájékoztatót, dr. Kőhegyi Ferenc gyógyszerész, a Csongrád Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke. Továbbá a gyomirtó szerekről Perei Zoltán szaktanácsadó tájékoztatta a hallgatóságot.

Antal Sándor