Lakóépületekhez és közintézményekhez is hívták a katasztrófavédelem egységeit, ahol alagsori helyiségekbe tör be az esővíz, ezeknél az eseteknél szivattyúzással hárították el a veszélyt a tűzoltók. Több esetben, így a Jósika utcán, a Stefánián, illetve a Petőfi Sándor sugárúton is ágak szakadtak le, fák dőltek villanyvezetékre, épületekre és egy gépkocsira, amelyeket motoros láncfűrész alkalmazásával távolítottak el a kiérkezett egységek.

Egy tűzesetet is jelentettek: a vízügy egyik átemelő szivattyúja gyulladt ki a Tápai utca és a Göndör sor kereszteződésében, azonban a tűzoltók kiérkezésére a vízügyi szakemberek a lángokat eloltották.

A Szeged-Tápén, a Sárga üdülőterület egyik üdülőjében egy 14 éves lány az emeleten rekedt, amikor egy fa dőlt az épületre és a villanyvezetékekre, a fiatal megvárta a tűzoltók kiérkezését, és miután a fát eltávolították, illetve az áramszolgáltató a vezetéket áramtalanította, elhagyta az épületet.

A bejelentések felénél víz szivattyúzására volt szükség, a másik felénél kidőlt fák, leszakadt ágak kapcsán volt szükség beavatkozásra.

Több közintézménynél is beavatkoztak a szegedi, ruzsai és hódmezővásárhelyi egységek. Így a Szegedi Törvényszék pincéjében fontos iratokat veszélyeztetett a betört esővíz, míg a Szegedi Tudományegyetem épületében értékes műszerek voltak veszélyben, de a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri öltözőjéből és a Somogyi Könyvtár földfelszín alatti helyiségéből is kellett vizet szivattyúzni.

A Szegedre igyekvő ruzsai egység az 55-ös úton egy balesetnél is beavatkozott: egy árokba hajtott, fának ütközött személyautóból az autót vezető, beszorult hölgyet szabadították ki.

##audio:563##

Forrás:
Arany Tóth Attila
szóvivő

Fotó: CSMKI