A rendezvény szervezésében a Zsombó Község Önkormányzata, a Közösségi Ház, valamint a település intézményei vesznek részt. Gyuris Zsolt polgármester elmondta, a hagyományos Arató Ünnep is része a programnak. Júniusban a Péter-Pál naphoz legközelebb eső szombaton délután kezdődnek a programok, általában egy, erre az alkalomra rendezett kiállítás megnyitójával.

##audio:559##

Ezután az aratás helyszínére fogatokkal, énekszóval vonul ki az arató csapat és a nézősereg. Itt a hagyományos kézi aratás bemutatásával (kaszálás, marokszedés, keresztrakás, kaszakalapálás, stb.) emlékeznek elődeik nehéz munkájára. A learatott termést a művelődési ház mellett muzeális gépek (Hofher G35-ös traktor) segítségével csépelik ki.

A folytatás egy ünnepi műsor, ahol a helyi és vendég amatőr művészeti csoportok mutatják be legsikeresebb produkcióikat. Egy-két neves előadóművész, vagy együttes műsora jelenti az est fénypontját. Befejezésül Utcabálon szórakozhat a közönség. Ez a község egyik legnagyobb és legtöbb embert megmozgató rendezvénye.