Czerván György a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. 70 éves jubileumi rendezvényén elmondta: a kormány mindenképpen szeretné lekötni a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus utolsó, ez év végéig elérhető forrásait. Örvendetesnek nevezte, hogy a következőkben várhatóan nem csökkennek Magyarországon az érzékeny, munkaigényes agrárágazatokra fordítható EU támogatások.
A zöldségtermesztés és zöldségkutatás 2014-2020 közötti lehetőségeiről elmondta, az új uniós fejlesztési ciklusban kiemelt támogatásra számíthat a mezőgazdaságon belül a zöldség-gyümölcs ágazat egésze, az öntözés, az élelmiszeripari feldolgozó kapacitások bővítése, valamint az állattartás.
Jelezte: a versenyképesség támogatása érdekében várhatóan augusztus elején kertészeti gépek vásárlására és technológiák fejlesztésére írnak ki legalább 24 milliárd forint keretösszegű pályázatot.
Czerván György az előadást követően Bittsánszky Jánossal, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. vezérigazgatójával közösen felavatta a cég új, 1 hektár alapterületű holland technológiával, magyar kivitelező által épített üvegházát.
A cégvezető az átadáson elmondta: a létesítmény egy közel 900 millió forintos innovációs program része, amelynek során 9 új zöldségfajtát nemesítenek és jelentenek be fajtaelismerésre. Az üvegház jelentősen gyorsítja majd a nemesítés folyamatát – mutatott rá a vezető.
Laczkó Róbert, a kutatóintézet gazdasági igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a közel félmilliárd forintból épült létesítményre az Új Széchenyi Terv 351 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Az uniós és állami támogatásból az üvegház építésére 240 millió forintot fordítottak, a többit kutatásra költötték. A beruházáshoz szükséges további fedezetet saját erőből és banki kölcsönből biztosították.
A MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó zrt. piaci alapú termékfejlesztést végez, 2012-es bruttó árbevétele 1,4 milliárd forint volt. Fő tevékenysége a zöldségfélék nemesítése, kiemelten a paprika, borsó, uborka, görögdinnye, paradicsom, bab és a vöröshagyma. Az árbevétel 55 százaléka belföldi értékesítésből, 45 százaléka exportból származik, a termékeket 22 országba exportálják. A társaság 80 dolgozót foglalkoztat, a létszám a beruházás eredményeként bővülni fog.

 

Forrás: MTI