– A teának világszerte nagy hagyománya van. A történelem során is nagy szerepet kapott, elég csak a bostoni teadélutánra gondolni. Kínából származik, de az angolok segítségével terjedt el. A tea a teacserje szárított leveleiből készül. Az Ázsiában honos, onnan más földrészekre kerülő teacserjének két fajtája van: a zöld és a fekete tea – tájékoztatott dr. Ciortea Péter. A fekete tea élénkítő, míg a zöld inkább nyugtató hatású, így este érdemesebb az utóbbit fogyasztani.

A teát sokféleképp lehet ízesíteni, például fűszerekkel, virágokkal, cukorral, mézzel, citromlével és citromsavval. Azonban nem csak inni lehet a teát, ugyanis levesekbe és salátákba is főzhető, valamint már kapszula formájában is beszerezhető.

A műsor vendége kitért a zöld tea kedvező hatásaira is, megtudhattuk, régen csodagyógyszernek tartották. Többek között csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az emlődaganat, a nyelőcső- és a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Csontritkulás ellen is javasolt, erősíti a csontokat. Ezen kívül sokan fogyasztó hatása miatt is kedvelik. A zöld tea a benne lévő koffein ellenére hidratáló, alkalmazható fogszuvasodás ellen, valamint a sebgyógyulást is elősegíti.

A teában lévő tadin azonban székrekedést okozhat, emellett például a C-vitamin és a vas felszívódását is gátolja. A tea nagymértékben vesekövességet okozhat. Ritkán előfordul, hogy a koffein miatt magas vérnyomás, és szívpanaszok alakulnak ki. Dr. Ciortea Péter elmondta, erre kiváló megoldás a koffeinmentes tea.

Terhes, illetve szoptatós anyáknak napi két csészénél több nem ajánlott, valamint nem javasolt a fekete tea fogyasztása különböző ideggyógyszerek és szívgyógyszerek használata esetén.

Megyeri József