Szombaton az uniós támogatásból megvalósult beruházások közül a hotelek mellett, az aktív kikapcsolódást biztosító beruházások, fürdők, illetve kastélyok nyílnak meg a nagyközönség előtt – tette hozzá

Kifejtette: a program célja, hogy megmutassák az európai uniós tagság mennyi mindennel járult hozzá a hazai kulturális és turisztikai létesítmények, helyi vállalkozások fejlődéséhez.

Csongrád megyében Makón, a Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikumban, a maros-parti kalandparkban és a Lombkorona sétányon kapcsolódhatnak ki az érdeklődők. Ópusztaszer is megnyitja kapuit, Szegeden az Art Hotelben és a hozzá tartozó Sanzon étteremben tehetnek látogatást.

Békés megyében a lökösházi Vásárhelyi-Bréda Kastély csatlakozott az uniós nyílt naphoz, programokat kínál a gyulai Erkel Emlékház is. Mellettük a szarvasi Arborétum is csatlakozott a rendezvényhez, és ingyenesen látogatható a történelmi Magyarország mértani közepén elkészült Mini Magyarország Makettpark. A településen a Liget Apartman & Hotel is megnyitja kapuit.

Bács-Kiskun megyében a Bajától 30 kilométerre található Hajósi Érseki Kastély kínál programokat, illetve a kecskeméti Gyűjtemények Háza várja a látogatókat. Itt az európai színvonalú kiállítótermekben a vendégek ízelítőt kapnak a magyar néprajz, az európai iparművészet, az egyházművészet legszebb tárgyi emlékeiből. Emellett a megyeszékhelyen a Sheraton Hotelben is látogatást tehetnek az érdeklődők. A szálloda a gyerekeknek egész napos filmvetítést szervez.

Váry Éva, a DARFÜ Nonprofit Kft. turisztikai prioritásfelelőse elmondta: a régióban az elmúlt uniós ciklusban 40 milliárd forint állt rendelkezésre a turizmus népszerűsítésére. Az időszakban több mint 500 pályázat érkezett be, 106 milliárd forint forrásigénnyel. Ennek hatására mindhárom megyében jelentős fejlesztések valósulhattak meg. A felhasználható forrásból eddig már 36 milliárd forintot kötöttek le, melynek felét már ki is fizették.

Júniusban idén már második alkalommal rendezik meg az uniós fejlesztések nyílt napját. Az első, idén márciusban tartott rendezvény országosan 6000 érdeklődőt, fiatalt és családot vonzott. Júniusban országszerte több mint 60 fejlesztés csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

Forrás: MTI
Fotó: szegedma.hu