Almási István polgármester elmondta, a könyvtár ezt a plakettet a Németh László családdal egyetértésben hozta létre. Kétévente adják ki, ezt az elismervényt azoknak, akik Németh László írói munkásságának népszerűsítésében vettek részt. A díjazottak között kiváló pedagógusok, irodalomtörténészek vagy éppen könyvtárosok szerepelnek és Almási István kiemelte – én nagyon büszke vagyok arra, hogy a plakettet még Németh Lászlóné Ella nénitől vehettem át.

A 84. Ünnepi Könyvhét záró rendezvényen Bálint Ágnes szerző, magyar-angol szakos középiskolai tanár és pszichológus, illetve Gál Mihály irodalmár vehette át a plakettet Almási István polgármestertől.  Az előadáson Fűzi László irodalomtörténész, a Forrás című folyóirat főszerkesztője beszélgetett a két díjazottal, akik műveiket mutatták be a közönségnek.

Bálint Ágnes Télemakhosz  bolyongásai – Németh László pszicho biográfiája kötetét mutatta be, melyben egyesíti a történelem, az irodalomtörténet és a modern pszichológia eszköztárát abból a célból, hogy hiteles rekonstrukciót készítsen hőséről.

Gál Mihály „A nemzet lelkiismeretének” Németh László dedikált könyvtárát tárta a jelenlévők elé. Az elmúlt század magyar irodalmának meghatározó alakjának írói munkássága alatt kapott közel 800 kötet könyvészeti adatait és dedikációinak szövegét tartalmazza a mű.

Horváth Petra