A homokot folyamatosan hordták a rakodógépet, megállás nélkül folyt a munka délután fél kettőig. A TEK embereinek ekkor volt eligazítás, majd ezután tovább dolgoztak. Amíg a helyszínen voltak, 20 centimétert emelkedett a vízszint.

A polgármesteri hivatal felőli városrész szerencsére nincs veszélyben, hiszen elég magasan van, de a beépített árteres részben komoly erőfeszítések kellenek, hogy kívül tartsák a vizet. A tetőzést éjfélre várják, de mindenki kitűnően helyt áll, így szinte biztos, hogy nem kell gátszakadásra számítani.

Sajnos azt a szakaszt, ahol eredetileg dolgoztak, elveszítették, így be kellett állni egy másik szakaszba zsákokat pakolni. Ezután a civileket kiküldték a szigetről a magas vízállás miatt, így már délután fél 4 után hazafelé tartottak.

„Ketten érkeztünk önkéntesek Hódmezővásárhely és térségéből, hiszen mindenféleképpen segíteni szerettünk volna. Vitéz Makra Ferenc, akivel mindketten a Történelmi Vitézi Rend tagjai vagyunk, szintén a segítségnyújtáson gondolkozott, így nem volt tovább kérdéses, hogy útnak indulunk” – mondta nemzetes Kádár Ervin Sándor.

A munka jól szervezett, semmiféle fennakadást nem tapasztaltak, és a civil segítők is nagyon sokan vannak. Segítségükkel rengeteg homokzsákot sikerült megtölteni. Szerettek volna még tovább maradni, de csak ennyit adott a sors, annak viszont nagyon örül, hogy el tudtak menni, és ezt a háromnegyed napot is végig tudták dolgozni – zárta nemzetes Kádár Ervin Sándor.

Aki segíteni akar, annak regisztrálni kell a katasztrófavédelem honlapján. Aki nem rendelkezik kinyomtatott regisztrációs lappal, be sem engedik a munkaterületre. A Petőfi-sziget hídja is teljesen le van zárva Baján, csak azok mehetnek át, akiket oda vezényeltek.

 

Kovács Péter