Ez több mint kétszer annyi, mint amennyi fiatalt tavaly sikerült a kampányba bevonniuk ­– tavaly 700 fiatalt értek el a verseny résztvevői. Emellett tizenegy általános iskolai osztály is részt vett a kampányban, ők saját maguk által készített pályaművek (kisfilm, plakátterv és egyéb alkotás) beküldésével vehetnek részt a négy héten át tartó versenyben. A két versenykategóriában a nyertes osztályok tagjai idén is egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt teljes ellátással Mártélyon.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az EVP idén is meghirdette fiatalokat érintő dohányzásellenes kampányát: középiskolai osztályoknak saját dohányzásellenes Facebook-oldalt kellett létrehozniuk, azokat rendszeresen frissíteniük kellett, és minél több lájkot, illetve megosztást kell összegyűjteniük; az általános iskolai osztályok pedig filmekkel, plakátokkal és egyéb anyagokkal pályázhatnak az EVP-irodában.

A kampánytól azt várták a szervezők, hogy a fiatalok körében népszerű internetes közösségi oldalakat sikerül a dohányzás elleni küzdelem szolgálatába állítani, és a fiatalok saját maguk által megfogalmazott dohányzásellenes üzeneteket lényegesen hitelesebbnek értékelik, így nagyobb hatásfokon, még több fiatalhoz jutnak el.

A versenyben résztvevő öt középiskolai osztály feladata az volt, hogy minél aktívabbak legyenek, és minél több embert vonjanak be a kampányba, vagyis: minél több emberhez juttassanak el minél több és minél színvonalasabb dohányzásellenes tartalmat.

A kampányban résztvevő osztályok színvonalasabbnál színvonalasabb plakátot, rajzot, fotót, filmet, szöveges üzenetet osztottak meg a közösségi oldalon, aminek meg is lett az eredménye: a tavalyi hétszázhoz képest idén összesen 1571 követőre találtak oldalaikon.

A versenyben részt vevő tizenegy általános iskolai osztály diákjai idén is az EVP-irodában adhatták le alkotásaikat (kisfilm, plakátterv és egyéb alkotás).

A pályázó osztályok munkáját egy négyfős, független zsűri bírálta el – az elbírálásban döntő fontosságú volt az alkotások újszerűsége, a fiatalok kreativitása, a kivitelezés színvonala, valamint a csapatmunka. A Facebookon folyó versenyben emellett kiemelt jelentőséggel bírt az oldal lájkolóinak száma; az osztály aktivitása (milyen tartalmakat, milyen gyakorisággal osztanak meg az oldalon); valamint a megosztások száma (egy-egy tartalmat hányszor osztanak meg).

A két csoportban a nyertes osztályok tagjai egy kétéjszakás, háromnapos osztálykiránduláson vehetnek részt Mártélyon.

EVP – dohányzásleszoktató program

Az EVP országban egyedülálló dohányzásleszoktató programja 2010-ben indult útjára. Ennek keretében a leszokni vágyó dohányosok hathatós segítséget kapnak a programtól: a leszokás gyógyszeres kezelésének több mint 60 ezer forintos költségét kétharmad részben Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a gyártó cég fedezi, a programban részt vevőknek mindössze a kezelés költségének egyharmadát kell saját forrásból állniuk, ami nem több mint amennyit egy erős dohányos egy hónap alatt elkölthet cigarettára.

 

Forrás:

Bozsó Beáta

ssajtóreferens