A világ egyik legokosabbnak tartott madárfaja Magyarországon először a Szegedi Vadasparkban figyelhető meg – mondta el Veprik Róbert igazgató kedden az MTI-nek. A madár a nemzetközi törzskönyvi program keretében került a Tisza-parti városba Németországból, és tágas röpdéjében hamarosan egy Angliából érkezett párt is kap – tette hozzá az igazgató.

A 40-50 centiméter testhosszú, egyméteres szárnyfesztávolságú, Új-Zéland déli szigetén őshonos, 800-900 gramm körüli testtömegű madár első pillantásra nem tűnik igazán különösnek. Bár rendkívül erős csőre és a szárnyának alsó részén található, barnás testszínétől elütő, élénk narancssárgás tollak már felkelthetik a látogatók kíváncsiságát. A látszólagos érdektelenség azonban csak addig tart, míg a madár meg nem mozdul: a hím kea szívesen fürdőzik hátán fekve a röpdéjében kialakított medencében, hintázik a rácsokra felfüggesztett gumiabroncsok valamelyikén, a közelébe kerülő tárgyakat pedig kivétel nélkül megvizsgálja és apró darabokra szétszedi. Az Ikea névre keresztelt madár kedvence a lakat, amelyet akár gondozója kezéből is hajlandó kirángatni az egyébként szelíd természetű madár.

A rendkívüli kíváncsiság nem csak a szegedi hím sajátja, a hegyvidéki papagájok intelligenciájukról és kíváncsiságukról híresek. Új-Zélandon főhet a feje annak, aki meggondolatlanul „keás” területen parkol le az autójával, a madarak ugyanis nekilátnak szétszerelni azt. Természetesen a turistáknak ez a játékosság nagyszerű látványosság, a helyieket inkább bosszantják az általuk „hegyi bohócnak” nevezett madarak. A magatartáskutatók szerint nemcsak kíváncsiak, hanem jól oldják meg a különböző problémás feladatokat is.

A világ hatvan állatkertjében mindössze 210 keát nevelnek és vadon is nagyon kevés példány található. 1970-ig ugyanis jutalmat fizettek a lelőtt keákért, úgy tartották ugyanis, komoly veszélyt jelentenek a juhállományra, pedig csak az elhullott birkákból ettek. Az irtó hadjárat a védett területen élő papagájokat sem kímélte, több mint 150 ezer példányt pusztítottak el 1986-ig, amikor teljes védelem alá kerültek.

Forrás: MTI