Az Index információi szerint a párt keddi elnökségi ülésén is egyetlen konkrét személy, Lázár János neve merült fel, mint lehetséges utód, bár az ülésen nem született végleges döntés az ügyben. Azt azonban tisztázták, hogy államtitkári pozícióját nem tekintik akadálynak a posztért való indulásnál. Lázár János számára nem lenne újdonság az elnökségi üléseken való részvétel, a Fidesz frakcióvezetőjeként korábban is tagja volt a kormánypárt szűk vezetőségének.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a HírTv-nek azt mondta, a Fidesz jövő vasárnapi tisztújító kongresszuson már nem jelölteti magát a párt alelnöki posztjára. Varga ezt a tisztséget rövid megszakítással csaknem húsz éven át töltötte be. A döntést azzal indokolta, hogy a Fidesz íratlan szabálya szerint kormánytag nem tagja a kormánypárt szűk vezetőségének. Ennek ellenére Vargát két éve úgy választották újjá az alenöki poszton, hogy a Miniszterelnökséget vezette államtitkári rangban. 

A Fidesz legutóbb 2011 júniusában tartott tisztújító kongresszust, akkor a Fideszben többen szívesen látták volna, ha Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási minisztert is jelölték volna alelnöknek. A kormányfő-helyettes jelölése azért merült fel, mert több törvényhozási kérdés a Fidesz elnökségi ülésein dőlt el, Navracics pedig a jogalkotásért felelős miniszter. Orbán Viktor kormányfő ezt állítólag arra hivatkozva ellenezte, hogy kormánytag ne legyen a pártvezetésben. 

Akkor a párt négy alelnökének Varga Mihályt, Pokorni Zoltánt, Kósa Lajost és Pelczné Gáll Ildikót választották meg. Közülük Varga kapta a legtöbb voksot, az 1216 érvényes szavazatból a politikus 1206-at szerzett meg. Orbánt megerősítették a Fidesz elnöki posztján, 1216 érvényes szavazatból 1211-et kapott meg.

Az elnökség a párt a legfontosabb döntéshozó testülete, a Fidesz alapszabálya szerint az elnök és a négy alelnök mellett a testület tagja a parlamenti frakció vezetője (Rogán Antal) a Fidesz EP-frakciójának vezetője (Szájer József), választmányi elnöke (Kövér László). Rajtuk kívül a kibővített elnökségi üléseken a KDNP-t vezető Semjént Zsolt, a Fidesz pártalapítványának elnöke Balog Zoltán, illetve Tarlós István főpolgármester szokott részt venni.

Forrás: Index