A szerbiai Magyarkanizsára május 28-án indította a Danuvia sétahajó idei első kirándulását a sajtó munkatársainak, ezt követően havonta több alkalommal is szerveznek kirándulást oda. Tavaly egy próba év volt, akkor kezdtünk Szegeden. Magyarkanizsával a kapcsolat úgy indult, hogy volt egy csoport, akik megkerestek minket, hogy szeretnének áthajózni – fejtette ki Tarnai Gábor. A két település közelségén és a sikeres hajóúton felbuzdulva különjáratot is szerveztek, ami szintén sikeresnek bizonyult, ezért idén további öt járatot szeretnének indítani – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes elmondta, a Tiszát, mint turisztikai és hajózási útvonalat nem igazán használta ki sem a Vajdaság, sem a Dél – Alföldi Régió. Ennek oka lehet a problémás határátlépés és a kikötők állapota – tette hozzá, majd kifejtette, a megoldást a települések összefogásában és pályázatokban látják. Mint megtudtuk, a rendszeres hajókirándulás ötletét örömmel támogatták, hiszen a Tisza menti régió turisztikai potenciálját tudják ezzel növelni, valamint a későbbiekben az egész észak-vajdasági régió áruforgalmát bekapcsolhatják az áruszállításba is.

A sajtótájékoztatón részt vett Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, aki úgy véli: a Tisza is legyen egy olyan lehetőség, ahol gyorsan és szépen átkelhetünk innen, Magyarországról Szerbiába vagy Szerbiáról Magyarországra.

A tájékoztató után idegenforgalmi szakemberek, a sajtómunkatársai, valamint a szervezők részvételével promóciós hajóúton vehettünk részt. A sétahajóról remek kilátás nyílt a tájra, és szerencsére az idő is kellemes volt. Magyarkanizsára érve, a kikötőnél történt meg az okmányok ellenőrzése, majd rövid séta után egy közeli étteremben láttak vendégül a házigazdák.

A helyi szokásokhoz híven sóval és kenyérrel fogadták az utazókat, majd az ebéd előtt háromféle pálinkát (birs, vilmoskörte, ágyas szilva) is kóstolhattunk. Vendéglátóink igazi finomságokat válogattak tányérunkra, amiről a jól ismert csevap sem hiányzott. A finomságok mellett megismerhettük és meg is ízlelhettük a szerémi borokat, Maurer Oszkár borász jóvoltából. Sajnos a szoros időbeosztás miatt a település szépségeit, látványosságait nem tudtuk megnézni, indulni kellett vissza.

Nagy Ágnes