A közönség szavazatai alapján a legjobb táncos Hajszán Kitti lett a Stabat Mater-ben nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplő idén Szilágyi Annamária, akit a Boldogtalanokban, a legjobb férfi mellékszereplő pedig Szívós László, akit az Egerek és emberekben láthattunk.

A legjobb jelmeztervező díjat Juhász Katalin vehette át a Pomádé király új ruhájáért, míg a legjobb díszlettervező Kentaur lett, aki a Rigoletto díszletét varázsolta színpadra. A Pomádé király új ruhája rendezéséért Toronykőy Attila vehette át az elismerést a gálán.

A legjobb operaénekesnő Szemere Zita lett, a legjobb operaénekes pedig Kelemen Zoltán, mindketten a Rigolettóban játszott szerepükért. A La Mancha lovagjából került ki a legjobb női színész, Szilágyi Annamária, az Egerek és emberekből pedig a legjobb férfi színész, Borovics Tamás. A társulat a legjobb háttérmunkás díját idén Bacsa Erika rendezőasszisztensnek, súgónak ítélte oda.

Az idei életműdíjat a ’70-es, ’80-as évek népszerű szegedi primadonnája, Török Vera vehette át Kozma József önkormányzati képviselőtől és Király Leventétől, aki szintén Dömötör-életműdíjas, a Nemzet Színésze.

A nagysikerű gála két műsorvezetője Vajda Júlia és Czár Gergely voltak, a rendező Toronykőy Attila.

A Dömötör-díjat 1998-ban civil kezdeményezés hozta létre, hogy elismerjék mindazt a munkát, amely a színházban zajlik. A díj 2006-óta Szeged hivatalos kitüntetései közé tartozik. A 12 kategóriából 10-ben a közönség szavazatai alapján hirdetnek győztest, míg a legjobb háttérmunkás kategóriában a társulat tagjai, az életműdíj odaítéléséről pedig a kuratórium hozza meg a döntést.

 

Kovács Péter