– Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megpróbáltuk egy téma köré csoportosítani a gyermeknapi programokat. Így ebben az évben a középkorra esett a választás – kezdte beszélgetésünket Vargáné Jancsó Irén, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ könyvtárosa, a programok egyik szervezője, akitől megtudtuk, hogy a parkba egy középkori teret, egy középkori életet varázsoltak szombaton.

A gyerekek 13 állomást járhattak végig, ami a lovagi próbának felelt meg. – Megpróbáltunk változatos feladatokat összeállítani, használtuk a lovagok harci eszközeit, fegyvereit, kellékeit – tette hozzá Vargáné Jancsó Irén, aki végezetül elmondta: a nap végén lovaggá és udvarhölgyé avattuk azokat a gyerekeket, akik teljesítették az állomásokat.

A fiatalok a nap folyamán megismerkedhettek a várépítéssel, a lándzsa használattal, a vadászattal, de a sárkányfogás rejtelmeibe is „belekóstolhattak”. Mindezek mellett a kézműves foglalkozásokon pajzsot, címert és női fejdíszt is készíthettek.

Az állomások mellett természetesen a színpadi programok sem maradhattak el. Délelőtt 10 órakor a Szegedi Pinceszínház közreműködésével Mátyás király meséit láthatták az érdeklődők, majd a Tücsök Zenekar koncertezett. 14 órától a helyi iskola, valamint a Zafír Hastánc csoport szórakoztatta a kilátogató közönséget.

A délután folyamán Zsótér Noémi és Szőke Zsombor énekelt, majd egy solymászbemutatót tartottak a Hortobágyi Madárkórház munkatársai. A nap ezzel még nem ért véget, hiszen lovagi torna bemutatóra került sor, illetve a középkori küzdősportokat Erdei Sándor és tanítványai mutatták be a nagyérdeműnek.

A szombati gyermeknapon jelen voltak a Mindszenti Kézilabda Club tagjai is, akik palacsintával kedveskedtek a kilátogatóknak.

Antal Sándor