A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 2,8%-kal nőtt, a gázolaj esetében az ár 0,5%-kal növekedett. A forint árfolyama heti átlagban 0,9%-kal erősödött. Az árfolyam erősödése tompította a piaci árak emelkedését forintban számolva.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,9%-os árnövekedést, míg a gázolajnál 0,4%-os árcsökkenést mutatnak.

A fentiek miatt a benzinnél 3 forintos emelés feltételezhető, a gázolajnál nem várható ármódosítás. Igy  a benzin ára 422 forintra emelkedik, a gázolaj ára 423 forint marad  május 29-én, szerdán – közölte a Privátbankárral a GKI Energiakutató.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin és a gázolaj is kb. 2%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6,5%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

Forrás: privatbankar.hu