A tárca közlése szerint a kabinet a törvényjavaslat végleges szövegéről a soron következő kormányülésen dönt. Ezután nyújtják be az előterjesztést az Országgyűlésnek. Az NGM hangsúlyozta: a közzétett összegző javaslat csak az intézkedés lényegi elemeit tartalmazza.
A nemzetgazdasági tárca szerint az adóintézkedést az EU túlzottdeficit-eljárása alóli kikerülés, illetve az arányos közteherviselés indokolja.
A munkapéldány szerint az adó alanya a reklám közzétevője, alapja a reklám-közzétételi tevékenységéből származó adóévi nettó árbevétel. Adóköteles lenne a külföldi illetőségű szervezetek belföldi fióktelep útján végzett reklám-közzétételi tevékenysége is.
Az adó mértéke sávosan emelkedik, az 1 milliárd forint alatti részre 0 százalék, 1-5 milliárd forint között részre 1 százalék, 5-10 milliárd forint közötti részre 10 százalék, az ezt meghaladó részre 20 százalék.
Reklámnak minősül a reklámtörvény szerinti gazdasági reklám, illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény szerinti támogatás, valamint televíziós vásárlás. Nem minősül reklámnak a politikai reklám, illetve a társadalmi célú reklám.
A reklámközlők – a tervezet szerint – az idén július 20-áig kötelesek megállapítani és bevallani a reklámadót, továbbá két egyenlő részletben, 2013. augusztus 20-áig, illetve 2013. november 20-ig kötelesek azt megfizetni.
A későbbiekben a reklámközlőknek május végéig kell az adót bevallaniuk, és július, illetve október 20-ig két részben kell megfizetniük az adóelőleget.
Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Brüsszelben újságíróknak azt mondta: szerinte a túlzottdeficit-eljárás alóli biztos kikerülés érdekében a költségvetési zárolások mellett “meg kell lépni”, hogy az egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekkel kell megoldani, továbbá “bizonyos adófajtákat” meg kell emelni.
Akkor a kormányfő úgy fogalmazott: “ha minden igaz, mire hazaérek, már kézhez kapom az adóemelésekre vonatkozó törvényt is, amely a tranzakciós adót, a bankadót, az energiaadót és egy új reklámadó bevezetését jelentené”.
A Kormányzati Információs Központ közlése szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken egyeztetett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos kérdésekről.

Rogán: a milliárdos bevételű cégek hozzájárulása lenne a reklámadó

Az európai uniós terhek megszűnéséhez járulnának hozzá a milliárdos bevételű cégek a reklámadóval – mondta Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát közzétette a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Fidesz-frakció egyetért azzal a kormányzati törekvéssel, hogy az uniós terhek csökkentése érdekében a milliárdos reklámbevételű vállalatoktól hozzájárulást kérjenek – közölte Rogán Antal újságírói kérdésre, megjegyezve, hogy a reklámadó a május 29-i, szerdai kormányülés napirendjén szerepel majd. Hozzátette, minden érdemi érvet meg kell fontolni, amikor a törvényjavaslat a parlament elé kerül.
Azt mondta, ismerve a reklámpiac méretét, szerinte a reklámadó maximum tízmilliárd forintos adóbevételt jelentene a költségvetésnek.
“A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése előtti utolsó pillanatokban járunk. A magyar kormánytól továbbra is intézkedéseket követel az Európai Unió. Mi nem vagyunk hajlandók megszorításokra” – mondta a frakcióvezető, megjegyezve, hogy a kabinet saját magán is spórol.
Azonban “ha mindazokat az intézkedéseket, amelyekről a kormány már korábban döntött, kiegészítjük ezzel a hozzájárulással, akkor Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy megszűnjön a túlzottdeficit-eljárás” – fogalmazott Rogán Antal. Hozzáfűzte, a szakminisztérium a reklámadóról is tájékoztatni fogja a brüsszeli bizottságot.
A frakcióvezető végül elmondta, tudomása szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki egyeztetésén más pótlólagos intézkedésről nem esett szó, de csak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos végső véleményének ismeretében tudják megmondani, melyek azok az intézkedések, amelyekkel Magyarország kikerülhet a hiányeljárás alól.

Forrás: MTI