Idén márciusban tíz éve, hogy megépült a több mint száz lakásból álló Hódmezővásárhelyi Nyugdíjas Lakópark. Ezt a kerek évfordulót május 25-én egy egész napos programsorozattal ünnepelték meg.

Az ünnepség során először Hajdú Józsefné ügyvezető igazgató üdvözölte a résztvevőket, és ajándékot adott át a lakópark legidősebb tagjának, a 97 éves dr. Szádeczky Lászlónak,  valamint Keszég Ferencné Margitka néninek, aki elsőként költözött be az intézménybe, 2003. március 11-én.

Ezután Almási István polgármester ünnepi köszöntője következett. – Az itt kialakult közösség rengeteget hozzátett ahhoz, hogy igazán otthonossá váljon a lakópark. Így vált lehetővé, hogy színvonalas otthont nyújtson az időseknek, az egészséges, boldog, nyugodt időskort biztosítva. Ezen a napon tehát nem csak az intézményt, hanem a dolgozókat és a lakóközösséget is ünnepeljük, valamint azokat, akik segítették az itt folyó munkát – mondta a polgármester.

Dr. Lázár János államtitkár, országgyűlési képviselő fontos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, de levélben köszöntötte a megjelenteket, amelyet Hajdú Józsefné olvasott fel. – “Történelmi persprektívából szemlélve nem számít nagy időszaknak egy évtized, azonban az egyén, vagy egy közösség életében igenis látható nyomokat hagy maga után. Meggyőzödésem, hogy életünk akkor tekinthető értékesnek, ha az idő előrehaladtával a saját utódainknak is szebb és jobb világot tudunk átadni. Éppen ezért kell odafigyelnünk idős társainkra, a megismerésükre, gondolataikra, hogy megtaláljuk a követés méltó példáját. Meg kell becsülnünk az összefogást, a nyugdíjas lakópark múltját, és azt az értéket, amelyet az itt élők teremtettek az elmúlt évtized során” – írta az államtitkár a levelében.

Ezt követően a lakók az általuk írt verseket adták elő, amelyek a beköltözésükről és a lakóparkban eltöltött pillanatokról szólt. Ezen kívül népdalokat is hallhattunk, végül pedig a résztvevők együtt énekelték el a nyugdíjas himnuszt.

Ezután egy kötetlen nyílt nap vette kezdetét, amely során egy projektoros vetítéssel emlékeztek az elmúlt évtizedre, valamint paravános- és fotóalbum kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. Este pedig a Hód- Kristály Mazsorett csoport műsora következett, majd Savanya István, Kanadában élő magyar származású gitárművész koncertjével zárták a napot.

Megyeri József