“Társaságunk 2013. május 17-én helyszíni szemlét hívott össze a 47-es főút kérdéses helyszínein a korábbi rendeletmódosítás folytán kialakult szituáció felülvizsgálatára. A bejáráson a Rendőrség, a Hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Volán képviselői sem tartották indokoltnak a 30 km/órás sebességkorlátozás fenntartását, ugyanis a közelben gyalogos aluljáró is van. A gyermekek veszélyt jelző táblát ugyan továbbra is marad a főút mentén, de a kiegészítő táblát az előtte, nemrégiben kihelyezet 60 km/órás sebességkorlátozó táblával együtt eltávolítjuk. Ennek eredményeképpen a 30 km/órás sebességkorlátozás megszűnik a jelzett szakaszon. A táblák bevonására várhatóan 2013. május 22-én fog sor kerülni.”

Munkatársunk azon aggodalmának adott hangot, hogy bizony ennél a gyermek-veszélyt jelző táblánál a KRESZ szerint 30-ra kell csökkenteni a sebességet. Pécsi Norbert Sándor megnyugtatta, csak abban az esetben, ha ez alá a tábla alá kiegészítő táblát helyeznek el. Megkereste munkatársunk az ide vonatkozó szabályt:

“A harmadik KRESZ módosítás értelmében az ilyen tábla alatt elhelyezett kiegészítő jelzőtáblán meghatározott távolságon belül – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/h sebességgel szabad közlekedni.”

A Zrt. sajtószóvivője tehát azt állította, hogy ennél a táblánál az ő közlekedési szakembereik KRESZ értelmezése szerint nem kell kötelezően 30km/ h alá csökkenteni a járművek sebességét. Itt tartunk most. Holnap megkérdezzük a rendőröket is, vajon ők hogyan értelmezik a KRESZ eme jogszabályát.

 

Szikes Oszkár