– Május 20-án a hódmezővásárhelyi országzászló felállításának 79. évfordulójára emlékezünk. Ez a dátum azért is érdekes, mert pünkösd napjára esik, ugyanúgy, mint 1934-ben – nyilatkozta hírportálunknak Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagja. Hozzátette, a források szerint több, mint tízezer fő vett részt az emlékmű avatásán, mely 1945-ig hirdette a trianoni döntés igazságtalanságát a főtéren.  Hódmezővásárhely abból a szempontból is érdekes, mert nem ez volt az egyetlen országzászló a városban.

A megemlékezésen Kovács Ferenc mondott beszédet. – 1934. május 20, pünkösd. A trianoni diktátum után tizennégy évvel Vásárhely fiatalsága országzászlót avatott ezen a helyen, hogy mindig méltón emlékeztesse a város lakóit, hogy mit tettek velük. Az emlékművet maga Urmánczy Nándor, az Országzászló mozgalom atyja adta át, valamint itt volt József főherceg is, aki azon kevés Habsburg egyike, akinek lelke piros-fehér-zöld volt – ismertette a Történelmi Vitézi Rend tagja.

A rendezvényen Benkő László verseket szavalt. A megemlékezést koszorúzással zárták, és mécseseket gyújtottak azok tiszteletére, akiket Trianon elszakított az országtól.

Megyeri József