A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai mérsékelten felfelé mozdultak a héten, a benzin esetében látott 1,3 százalékos emelkedés és a dízel esetén tapasztal 0,1 százalékos drágulás közül legfeljebb előbbi indokolna árváltozást.


A hazai fizetőeszköz a múlt heti 225,2-es átlagos szintekről a héten 226,0-ig gyengült a dollárral szemben, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. A dolláros átlagárak mozgására most a hazai fizetőeszköz gyengülése is rátett egy lapáttal, ennek ellenére előfordulhat (ahogy azt a múltban már néhányszor láttuk), hogy a Mol most sem változtat ilyen kis mértékű elmozdulást esetén a hazai üzemanyagárakon. A benzin és a gázolaj forintban mérve 1,7 százalékos illetve 0,4 százalék emelkedést produkált, mely kisebb részben a hazai fizetőeszköz gyenge teljesítményének tudható be.

A héten látott elmozdulások alapján szerdán a benzin esetén legfeljebb minimális árelmozdulásra kerül majd sor a hazai kutakon. A benzin esetén literenként 2-3 forintos áremelésre kerülhet majd sor.

A lépést kisebb részben a forint gyengülése nagyobb részt a finomított termékárak drágulása indokolhatná, de a MOL eddigi gyakorlata alapján az árak változatlanul tartása sem lenne meglepetés. A dízel ára hasonló elmozdulás esetén nem változott a múltban.

Forrás: portolio.hu