EnterHód Vásárhelyi KS – Budapesti Honvéd 73-72 (19-17, 15-19, 14-19, 25-17)
———————————————————————————————————
NB I/B-s férfi kosárlabda mérkőzés
Hódtói Sportcsarnok, 300 néző – vezette: Király, dr. Varga, Földi
Kosársuli: Vejinovics 6, Czibere 8, MARINKOVIC 27, Vas 9, Schéda 3,
csere – NYILAS 6/3, Szilágyi 2, KUKLA 12/6, Mócsai -, Utasi –
Az időjárás megint közbeszólt, a vártnál ismét jóval kevesebb néző előtt került sor a találkozóra. Hosszú idő után végre teljes csapattal tudott kiállni a vásárhelyi csapat – 12 játékost mutathatott be a szpíker. A bemelegítés utolsó percében azonban megsérült a kezdőbe jelölt Dani Zoltán, így módosíteni kellett a beírást. .Meglepetésre zónavédekezéssel kezdett a Kosársuli – méghozzá sikeresen (7-3). Ugyancsak a zónát választotta a vendégcsapat is, ami ellen nem bírtak Cziberéék betalálni (7-9). Az időkérés után Kukla és Nyilas beállásával javult a játék, úgy védekezésben, mint támadásban. Hiába szereztek a vásárhelyiek jónéhány labdát, kintről képtelenek voltak betalálni. Szerencsére a fiatal Marinkovic sorra dobta a kosarakat, így vezetett a hazai csapat (19-17).
A második negyed elejére nagyon összeállt a vásárhelyi védekezés, hat perc alatt mindössze két kosarat kapott a csapat. Kuklát és Marinkovic-ot nem tudták tartani a budapestiek, 26-19, majd 29-21 lett az állás. Jött azonban ismét jópár kimaradt távoli dobás, a Honvéd viszont bevágott zsinórban három triplát – és átvette a vezetést (31-33). Az időkérés után Vas volt sikeres, de egy újabb vendég triplával a piros/fehérek vezetésével zárult a félidő. (34-36)
A szünetben a nézőtéren és a hazai öltözőben is az volt a téma, hogy a Kosársuli 0/9-es tripla- és a 8/16-os büntető mutatójánál csak jobb jöhet a második félidőben.
A harmadik negyed elején hat perc alatt majdnem sikerült elveszíteni a meccset a kék/sárgáknak. Felelőtlenül, gyorsan eldobott tempók, eladott labdák, kimaradt ziccerek követték egymást – aminek meg is lett az eredménye: 39-51. Az időkérés után visszaállt Czibere végre betalált, meg persze Marinkovic is folytatta a pontszerzést, így 48-55-re sikerült szépíteni.
Az utolsó tíz perc csodásan kezdődött: kiváló védekezés és Szilágyi remek irányítása mellett két perc alatt sikerült egyenlíteni (55-55). Elég volt azonban két eladott labda, és máris a Honvéd vezetett ismét (55-61). Újabb csodás két percet láthattak a nézők: Marinkovic mellett végre Nyilas is eredményes volt (sikeres tripla, dupla, majd büntető), és ezzel 65-64 a Vásárhely javára. Kukla 38. percben dobott második triplájával pedig eldőlni látszott a mérkőzés: 69-64. A nyugodt játék helyett jött azonban Szilágyi ámokfutása, és két büntetővel és két triplával máris a Honvéd került nyerő pozícióba 30 másodperccel a vége előtt (69-72). A helyére visszaállt Vejinovicsnak azonban kötélből voltak az idegei: kétszer is bedobta mindkét büntetőjétt (73-72), és már csak ki kellett védekezni az utolső két vendégtámadást. Sikerült.
dr. Elek András edző: “Hosszú pályafutásom alatt nem emlékszem ilyenre, hogy hazai pályán 35%-os mezőny- és 60%-os büntető dobó teljesítménnyel nyerni lehessen. Ráadásul az ellenfél dobptt 10 triplát. Óriásit küzdöttünk, de ezúttal a szerencse is mellettünk volt.”