Piramisrendszerben akarta beépíteni a diákokat a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe Mechler Ákos, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bölcsészkari hallgatói önkormányzatának akkori (2010/2011) elnöke – adta hírül a HVG. A lap birtokába jutott hangfelvétel szerint a volt diákvezető hallgatótársait győzködi arról, hogy lépjenek be az egyesületbe, és szervezzenek maguk alá öt-öt újabb embert, cserébe munkát kapnak a hallgatói önkormányzattól, viszont a fizetésük tíz százalékát be kéne fizetniük „felfelé”. Az egyik diák kérdésére, hogy mi történik, ha nem lép be, Mechler Ákos állítólag úgy felelt, hogy akkor nem folytathatja a filmklubos tevékenységét.

“Az egyetem nem indít belső vizsgálatot vagy fegyelmi eljárást, mert a fegyelmi ügyek egy év alatt elévülnek. Megjegyzem, jelen esetben az intézményen túlmutató, bűncselekmények gyanúját is felvető ügyről van szó. Mivel nyomozati jogkörünk nincs, ismeretlen tettes ellen feljelentés tettünk” – mondta el a Magyar Nemzetnek Szabó Gábor rektor.

Mechler Ákos egyébként már nem tagja a kari HÖK-nek, és nem is jár az egyetemre. A lap úgy tudja, tavaly júniusban szerzett – 14 félév után – történelem alapszakos diplomát, de informatikus könyvtáros szakon még most is van passzív hallgatói státusa.

Csernus Sándor, a bölcsészkar dékánja annyit közölt, hogy bár Mechler a BTK diákvezetője volt a kérdéses időszakban, a karnak semmi köze az ügyhöz, és a vezetésnek semmiféle rálátása nincs a HÖK pénzügyeire.

Forrás: Szegedma