A repce a virágzás szakaszában van, így ilyenkor a rovar elleni védelem kerül a középpontba – tudtuk meg Sípos Józseftől, aki elmondta, nagyon rovaros növényről van szó, nagyon sok kártevője van.  Ha hatékonyan szeretnénk felvenni vele a versenyt, megtehetjük, de vigyázni kell közben a méhekre is, hiszen a beporzásban nagy szerepük van. Ezért olyan növényvédelmi eljárásokat kell alkalmazni, ami méhkímélő, illetve olyat, ami virágzó kultúrában is használható.

Vendégünk hangsúlyozta, nem a 100 százalékos pusztítás a lényeg. Mint elmondta nagyon lényeges az integrált növényvédelem fontossága, a veszélyességi szint alá szorítás, ahol együtt él a kártevő, a hasznos élőszervezet és a gazda is. A Bayer készítménye a Biscaya, ami nappal, virágzó kultúrákban is használható, mert nem bántja, nem öli meg a méheket.

A repce életében az utolsó 14 nap határozza meg az olajtartalmat, a magok színét és a bel tartalmat. Ezért az érést harmonizálni kell, ehhez a Zopp nevű készítmény nyújt segítséget, ami a növénnyel való találkozás után kivonja a vizet a repcéből, elősegíti, hogy a mag ne peregjen ki, és ha ezt még egy Lamfix SO nevű termékkel rögzítjük, akkor egy nagyon erős, rugalmas állomány alakul ki. Ezzel elérjük, hogy betakarításkor a gép nem tudja kiverni a magokat a növényből.

A másik fontos olajipari növényünk a napraforgó. Statisztikai adatok alapján, a vetésterület nőtt, és ez még nőni is fog – fogalmazott Sípos József, aki elmondta, most kel ki a napraforgó, a gyomirtások megtörténtek. A gomba elleni védekezésre kell figyelni, mert minőségi veszteséget idéznek elő a levélfelületen. Erre az esetre a Bayer a Sfera nevű terméket ajánlja, mert egy felszívódó anyag, hosszan tart és egy tenyészidőben kétszer lehet használni.

Sípos Józsefet Önök is bátran kereshetik a 06 /20 –519-27-45 telefonszámon, vagy a www.bayercropscience.hu oldalon is feltehetik kérdéseiket.

Nagy Ágnes