Pénteken szűrésekkel, véradással, babamasszázzsal és intimtornával folytatódott a Mindszenti Egészségnapok rendezvénysorozat, melyen több mint százan vettek részt. A délután folyamán 87 véradó volt jelen, ami nagyon jónak mondható, hiszen az elmúlt alkalmakkor 60 körüli volt a létszám – mondta Juhász Éva, aki örömmel számolt be, hogy 10 új véradót is köszönthettek pénteken.

Az ortopédiai tanácsadásra is folyamatosan érkeztek a vendégek, valamint a látás és hallás vizsgálaton is többen megfordultak, sőt sok gyermek érdeklődő is volt. Az állapotfelmérésen 85-en jelentek meg, míg az intimtornára 15-en jelentkeztek – számolt be a létszámról Juhász Éva, aki elégedett az elmúlt két nappal.

Mindezek mellett külön köszönetét fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ munkatársainak, a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezetének, illetve a Mindszenti Alapszervezet dolgozóinak, akik munkája nélkül nem jöhetett volna létre ez a nap.

Ezzel azonban a Mindszenti Egészségnapok még nem értek véget. Szombaton „Mozdulj Mindszent” sportnapot rendeznek a településen. A kulturális központ körül közel húsz sportág mutatkozik be. A három nap alatt egy nyereményjáték is zajlik, melynek fődíja egy értékes kerékpár. Ehhez mindössze csak annyit kell tenni, hogy minél több programon részt vesznek az érdeklődők és belekerülnek egy kalapba, melyből majd kisorsolják a kétkerekűt, ami mellé egy újabb felajánlás érkezett, hiszen Komjáti Ferenc, festő, az egyik alkotását ajánlotta fel, melyet szintén szombaton sorsolnak ki.

Pénteken jelen volt Farkas Sándor, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke is, aki a következőket mondta: „nagyon fontos, hogy ilyen közösségi alkalmakat teremtsünk. A mindszenti lakosság igen aktív, hiszen sokan felkeresték a szűréseket, adtak vért, amit egy fantasztikus emberi cselekedetnek tartok. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy megismerjük testünk állapotát. Ezt a mai ember elhanyagolja, és csak akkor lepődünk meg – köztük én is -, amikor szembesülünk a problémákkal.”


– Számomra egyértelműen ez egy nagyon jó kezdeményezés. Bárki ellátogat, felkeresi a rendezvényt, az már nyert – jelentette ki Farkas Sándor, aki örömmel nyugtázta, hogy a város hagyományt szeretne teremteni és a jövőben is megtartaná az egészségnapokat.

– Mindszenti viszonylatban is igen nagy volt az érdeklődés – mondta Lupityka Gáborné Pelyva Sára, települési képviselő, a pénteki nap védnöke.

– Korábban azon gondolkoztunk, hogy hogyan lehetne a szűrő programokra behívni az embereket. Az ingyenesség csak egy lehetőség, de nagyon nehezen mozdíthatók ki az emberek, főleg az 50 év felettiek. Attól tartanak, hogy a vizsgálat során valamilyen probléma derül ki, ami meghatározza a további életüket – mondta a települési képviselő.

Lezárják a főutcát szombaton

Május 18-án délelőtt már megkezdődnek a programok Mindszenten. A „Mozdulj Mindszent” programok ideje alatt le lesz zárva a Szabadság tér egy része, azaz Mindszenti Általános Iskola és a Károly Óvoda előtti útszakasz.