Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere több évtizedig dolgozott a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban, mint gyermekorvos. Így munkája során sokszor szembesült azzal, hogy a súlyos állapotban lévő újszülöttek, akár érett súlyúak, akár koraszülöttek, az elégtelen szállítás következményeként sokszor életüket vesztették, vagy súlyos betegséget kaptak, amely egy életre szóló következménnyel járt. Ezek a tapasztalatok adták egy korszerű, újszülött mentőszolgálat létrehozásának ötletét.

– 1992-ben hárman, Prof. Dr. Pintér Sándor gyermekorvos, egyetemi tanár, Dr. Bálint Péter, a Jászberényi Kórház gyermekosztályának jelenlegi vezetője, és jómagam kigondoltuk, hogy létrehozunk egy teljesen korszerű újszülött életmentő szolgálatot. Évekig nem volt olyan kormány, amely támogatott volna bennünket. Annak idején én tagja voltam a Szerencsejáték Alap Kuratóriumának, és ott meggyőztem a többi tagot arról, hogy érdemes ezt a kezdeményezést támogatni. Nos, így indult útnak a szolgálat első mentőautója, amelyben már akkor volt inkubátor, lélegeztető készülék, infúziós pumpa, EKG monitor, oxigén monitor. Később, az első komolyabb anyagi segítséget az első Orbán kormány idején kaptuk, akkori egészségügyi miniszter, Mikola István kezdeményezésére. – adott tájékoztatást a kezdetekről Dr. Kószó Péter.

Prof. Dr. Pintér Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke a műsorban elmondta, húsz év alatt, több, mint húszezer gyermeket mentettek meg, egy év alatt, több, mint ezerkétszázat.

-Magyarországon nagyon magas a koraszülések száma, minden kilencedik újszülött koraszülött. Kimutatások szerint ha a koraszülött mentés nem működne, 200-250-nel több újszülöttet veszítenénk el, és 250-300-al több lenne súlyosan, testileg- lelkileg sérült. Hihetetlenül nagy a tétje, hogy a szolgálat ott van-e, amikor szükség van rá. Van egy történetem is erre példának, közel egy évvel ezelőtt egy olyan anyukához riasztottak bennünket, aki nem volt szállítható állapotban, de a helyi kórházba be tudott menni. Ott viszont nélkülünk nem merték elindítani a szülést. Amint megérkeztünk, világra jött a baba. Mindössze 40 dekagrammal! 25-30 perc alatt stabilizáltuk, és most egy egészséges, egy éves baba. Ezért fontos a mi munkánk. – hangsúlyozta Pintér Sándor.

Egy éve egy főállású angyal is segítségére van a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványának. Sütő Zsanett szervezi a szolgálat különféle programjait, az alapítvány pénzügyeit. Sütő Zsanett elmondta, hogy sajnos az alapítvány az állami támogatás ellenére is nehéz helyzetben van. Ezért a főállású angyal szeretné felhívni a kedves olvasók és hallgatók figyelmét, hogy ha lehetőségük van, támogassák az alapítványt. Ezt akár az adójuk 1%-nak felajánlásával is megtehetik. A szolgálat adószáma: 18450455-1-06

A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány gyermeknapra is készül: a Hódmezővásárhelyi Önkormányzattal közösen egész napos programokkal várják az érdeklődőket május 26-án, a Dr. Rapcsák András utcán.

 

A programokról bővebben itt olvashat.

 

Molnár Gitta