A közösségi mezőgazdálkodás jó alternatívát kínál. Különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes múltra tekintenek vissza. Lényege, hogy gazdálkodók és vásárlóik közösséget alkotnak, hogy így segítsék egymást.

A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Ma körülbelül 4000 közösség van a világon, összesen nagyjából másfél millió fogyasztói taggal.

Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete az egyik olyan szervezet, amely felkarolta a közösségi mezőgazdálkodás népszerűsítését. A szervezet a közelmúltban több képzést is szervezett érdeklődő helyi közösségeknek.

A közösségi mezőgazdálkodás titka abban rejlik, hogy a kezdeményezésben résztvevő felek számára egyaránt előnyös a rendszer. „A gazdálkodók olyan közösséget tudnak maguk köré szervezni, amely az egész szezonban biztosan tőlük vásárol. Sőt, a közösség tagjai még azt is vállalják, hogy kitartanak a gazda mellett, ha valami baj üt be, például az időjárás miatt. Cserébe a vásárlók hetente jó minőségű, finom és friss élelmiszert kapnak. Akár jóval többet, mint az előzetes megállapodásban szerepel, mert a gazda szétosztja közöttük az összes megtermett zöldséget vagy gyümölcsöt” – magyarázza a közösségi mezőgazdálkodás logikáját Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Az utóbbi években Magyarországon is megjelentek az első közösségi gazdaságok. Körülbelül tíz kezdeményezés működik sikeresen, és többen is tervezik az indulást.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete felvállalta, hogy összeköti azokat a termelőket és vásárlókat, akik érdeklődnek a kezdeményezés iránt, ezért érdemes honlapjukat meglátogatni.

Forrás:

Tudatos Vásárlók Egyesülete