Vass Józsefné Molnár Katalin, a Francia-Magyar Baráti Társaság alapító tagja elmondta, a társaság küldetése, hogy két kultúrát ismertessen meg egymással, valamint a francia nyelv megszerettetése. Ennek érdekében Vásárhelyen két versenyt rendeznek meg minden évben, az „Ismerd meg Franciaországot” és a „Francia versmondót”.

– Az „Ismerd meg Franciaországot” vetélkedőre a vásárhelyi iskolákból ötfős csapatok szoktak érkezni és minden évben egy adott francia tájegység földrajzi helyezkedésére, történelmi vonatkozására és gasztronómiájára térnek ki. A barátságos hangulat elérése érdekében döntöttünk úgy, hogy a konyhaművészetet is bemutassák a csapatok egy saját elkészítésű francia étellel – fejtette ki Vass Józsefné Molnár Katalin.

Mára már negyven-hatvan gyermek is lelkesen készül a Francia versmondó versenyre, melynek a Bethlen Gábor Református Gimnázium ad helyet minden évben. A verseny már úgy kinőtte magát, hogy nem csak városi, de megyei fordulói is vannak – derült ki a műsorból.

A Francia-Magyar Baráti Társaság alapító tagja kifejtette: korábban volt lehetőségük arra, hogy kilátogassanak Franciaországba, és ott egy nagyon elegáns helyen kiállítást rendezzenek, „Magyar nap” címmel, ahol megismerkedhettek a magyar kultúrával az oda látogatók. Bemutatták a magyar zenei kultúrát, kézműves tárgyakat, valamint magyar művészeket is.

Ünnepélyes keretek között tartották a huszadik évfordulót a Francia-Magyar Baráti Társaság tagjai egy méltó helyen, a Városháza dísztermében április 23-án. Vass Józsefné Molnár Katalin hangsúlyozta, már tavaly novemberben megkezdték a szervezést. A helyszínt Almási István polgármester segítségével kapták meg. A rendezvényen szó esett az elmúlt húsz év történéseiről és a szponzorok támogatását, közreműködését is megköszönték

A jövőben ugyanígy szeretnénk továbbvinni a társaság életét és reméljük, hogy a felnövekvő ifjúság a segítségünkre lesz. A tervek között szerepel egy alapítvány létrehozása is – zárta mondandóját Vass Józsefné Molnár Katalin.

 

Horváth Petra