A szokásos harcászati begyakorlásokon és lövészeteken túl most arra készültek a felderítők, mi a teendő akkor, ha ismeretlen terepen, étel és víz nélkül, mostoha időjárási körülmények között kell akár napokig megoldaniuk önmaguk ellátását és védelmét. Egy különleges technikával tanultak meg vizet tisztítani. Szén, kavicsok, homok és moha segítségével készítettek egy – az akár sáros víz ihatóvá tételére is alkalmas – szűrő-berendezést.

Az élelmük előteremtésének érdekében- miután felderítették a vadcsapásokat – különböző csapdákat helyeztek ki a területen. A tűz gyújtását az ősi csiholásos módszer segítségével gyakorolták. A negyedik feladat a menedék készítése volt. A katonának sátorlapból is, de ha az nem áll rendelkezésre, a természet adta anyagokból is ki kell tudnia alakítania egy olyan jól álcázott menedéket, ami ha kell, elrejti őt és megvédi a kedvezőtlen időjárási viszontagságoktól.

A „REJTETT PORTYA 2013” gyakorlat fontos eleme egy francia-magyar cserekiképzés, amelyen a Felderítő Zászlóalj kijelölt állománya és 12 francia katona vesz majd részt az elkövetkező napokban a bakonyi gyakorlótéren.

Forrás, fotó: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető