Mindezt az teszi lehetővé, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elvégezte a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program rá jutó részét – jelentette be Schváb Zoltán, a tárca helyettes államtitkára. A változások többsége legkésőbb októberben lép életbe, amikorra létrejön az informatikai kapcsolat az érintett adatbázisok között. Mindez évente 4,5 egyedi ügyintézést érint.


Az energetika területén egyszerűbb és közös nyomtatványon intézhető majd tulajdonosváltáskor az áram- és gázmérők bejelentése, a folyamat lerövidül. A nagycsaládosok ez év elejétől már tetszőleges időpontban bejelenthetik a gázárkedvezmény iránti igényüket, szintén az eddiginél sokkal egyszerűbb nyomtatványon, és azt csak adatváltozáskor kell megújítani.

A közlekedésben elektronikusan is kezdeményezhető a gépjármű forgalomba helyezése és onnan való kivonása, az elveszett rendszámtábla bejelentése, a jármű honosítása, műszaki adatainak, tulajdonosának változása, a jogosítvánnyal kapcsolatos minden ügyintézés. A forgalmit nem kell leadni az autót vizsgáztató szerviznek, a lejárt forgalmit a rendőr nem veheti el, nem lesz ideiglenes személyi és jogosítvány, utóbbinak csak egy lejárati dátuma marad. Nem kell lecserélni a rendszámtábla környezetvédelmi plakettjét, ha az új matricával megújítható, a piros plakett megszűnik.

Forrás: Világgazdaság