A tárlaton a látogatók végigjárhatják az emberré válás folyamatát és ők maguk is ősemberré alakulhatnak: bőrruhába öltözhetnek, majd egy interaktív virtuális játék segítségével vadászni indulhatnak.

A több mint egy hónapon át épített, sejtelmes hangulatú őskőkori barlang-installációban koponya- és csontmásolatokat, valamint a hozzájuk tartozó arcrekonstrukciókat állítják ki: a legérdekesebb rekonstrukció a legendás Rudapithecusé lesz.

A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága.

A gyerekek barlangfeltáráson vehetnek részt, ahol csontokat és kőeszköz-darabokat találhatnak, a kimerítő munka után pedig egy kunyhóba bújva pihenhetik ki a munka fáradalmait. A tárlaton egy mezolit, azaz középső kőkorszaki ház rekonstrukcióját is bemutatják: a Jászságban feltárt eredeti alapján elkészített, bőrrel lefedett sátrat és tűzhelymaradványt láthatnak az érdeklődők.

 

Forrás:

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens

Móra Ferenc Múzeum