Nagy port kavart Hódmezővásárhelyen a kormány által meghirdetett „Földet a gazdáknak” című program, melynek keretében a 2017. március 31-én lejáró 200 ezer hektár földet pályáztatnak újra. A pályázat természetesen a vásárhelyi térséget is érinti, ahol a Hódmezőgazda Zrt. több mint 4000 hektár állami területet bérel, melyet a kormány újra pályáztatja majd.

„Most már egyértelmű, hogy a Hódmezőgazda Zrt. támadásba lendült” – jelentette ki a kedden megtartott sajtótájékoztatón Hegedűs Zoltán, Fideszes önkormányzati képviselő, aki leszögezte: a „Földet a gazdáknak program” a magyar állam programja, nem pedig a vásárhelyi Önkormányzaté.

„Sem az állam, sem pedig a vásárhelyi Önkormányzat nem vesz el senkitől semmit” – tette hozzá a képviselő, aki szerint ez a program óriási lehetőség, melyet Hódmezővásárhely Önkormányzata teljes mértékben támogat.

A jelenleg bérelt állami földekből Vásárhely környékén egyetlen cég kaszál most busás hasznot, de ez a program azt szeretné, hogy minél több helyi gazda, család kerüljön helyzetbe és biztosítsa megélhetését.

– Aki ezt a programot rossznak tartja, akkor az azt akarja, hogy a vásárhelyi területeken, a vásárhelyiek ne maguknak, hanem egy cégnél alkalmazottként dolgozzanak – zárta Hegedűs Zoltán.

– Az állami földek pályáztatása után az új bérlők is fognak adót fizetni, valamint azt sem tiltja meg senki a Hódmezőgazda Zrt-nek, hogy a pályáztatás után béreljen, avagy vásároljon földet. Azaz, senki nem akadályozza a cég további sikerességét – kezdte a sajtótájékoztatót Benkő Zsolt, Fideszes képviselő.

Benkő Zsolt szerint az elmúlt hétvégén megtartott állattenyésztési napokon Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője a szakmai programok mellett egy pártpolitikai megnyilvánulást tett, melyben egyértelműen kiállt az eddigi rendszer mellett, amely egy cég, néhány tulajdonos hasznát gyarapító gazdálkodást szolgálja. Benkő Zsolt szerint az Magyar Szocialista Párt folytatja az elmúlt évek politikáját, amely összeforrt a Hódmezőgazda Zrt-vel.

– Az egyértelműen látszik, hogy a cég mindent meg fog tenni azért, hogy a „Földet a gazdáknak” című programot rossz címben tüntesse fel – jelentette ki Benkő Zsolt, aki zárásként hozzátette: Vásárhely azt szeretné, hogy a helyi családokat, gazdákat támogassák, akik saját lábukon állva, a saját maguk által megművelt földön tudják biztosítani saját maguknak és családjuknak az egzisztenciát.

Antal Sándor