Az Ágota Alapítványt 1996-ban hívta életre Kothencz János karitatív mozgalomként, majd 2002-től országos kiemelkedő közhasznú alapítványként működnek. Az alapítvány mind a 19 megye, több mint 200 gyermek- és lakásotthonában, nevelőszülői hálózatokban, közvetlenül a gyerekeknek adott segítségekkel, illetve szakmai tanácsadással foglalkozik.

Ma Magyarországon csaknem 21,5 ezer gyermekvédelmi gondozásban élő gyermek és fiatal van. Ebből több mint 49 százalék az, aki intézményi életrendben van – tudtuk meg Kothencz Jánostól, aki hozzátette, a fennmaradó gyermek és fiatal létszám él nevelőszülőknél. Az Ágota Alapítvány országos kampányt indított a nevelőszülői hivatás megismertetésére. A februári összesítések alapján 1028 érdeklődő és jelentkező volt – tudtuk meg az alapítvány elnökétől.

Szigorú kritériumoknak kell megfelelnie azoknak, akik nevelőszülők szeretnének lenni – mondta el Kothencz János, aki kifejtette, a pszichés és a környezeti alkalmasságot is ellenőrzik is ilyenkor. Hangsúlyozta, hogy szakmai segítséget, támogatást is adnak a nevelőszülői hivatást választóknak.

##audio:359##

Május 9-én, a szegedi Fogadalmi Templom ad majd helyet az országos kampány zárórendezvényének, ahol értékelik az integrációs programsorozat eddigi eredményeit. Kothencz János elmondta, a programsorozatnak köszönhetően, reményeik szerint, több száz vagy több ezer gyermek kap lehetőséget, hogy intézmény helyett családban nőjjön fel.

Nagy Ágnes