Az 1966-ban elhunyt  Kohán György, Kossuth-díjas festőművész több száz alkotásából 52 tekinthető meg a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban, egészen június 9-ig. A képek között viaszkrétával és olajjal készültek egyaránt találhatóak, de témában is szerteágazó festmények kerültek Vásárhelyre. Többek között láthatóak női alakábrázolások és virágcsendéletek, de olyan kép is szerepel a tárlaton, amely a háború borzalmait mutatja be – tudtuk meg Nagy Imrétől, a Tornyai János Múzeum igazgatójától.

A megnyitó vasárnap délben kezdődött, elsőként Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere beszédét hallhatták a résztvevők. – A Gyulaváron született Kohán pályáját jellemezte a meg nem értettség, a kortársak részéről tanúsított elutasítás utóhatása a mai napig érezhető. Az április 28-án megnyitott kiállításnak, amelyet reményeim szerint több is követ majd, az a célja, hogy az életművét méltón bemutassuk – mondta Gyula polgármestere.

– 2010-ben, Kohán György születésének századik évfordulóján, a Tornyai János Múzeum és az Alföldi Galéria felújítása miatt esélyünk sem volt, hogy Vásárhelyen egy rangos kiállítással emlékezzünk a művészre. Tavaly keresett fel Dr. Görgényi Ernő, hogy a gyulai Kohán Képtár felújítása miatt lehetne Vásárhelyen egy Kohán-tárlatot rendezni – fogalmazott köszöntőjében Almási István.

Ezt követően Ibos Éva nyitotta meg a kiállítást. A művészettörténész ismertette a festő művészetét és életét, megtudhattuk, Kohán 1933-ban költözött Vásárhelyre, ahol aktívan bekapcsolódott a város művészeti életébe.

A rendezvényt Nagypál Virág népdalénekes produkciója színesítette.

Megyeri József