Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár lövészzászlóaljaiból és a kapcsolódó fegyvernemi modulokból létrehozott két ZHCS Magyarország NATO felajánlásainak nagyon fontos tartópillére. A hódmezővásárhelyi 5/62. lövészzászlóalj bázisán nyugvó MH ZHCS-1 tavaly ősszel sikeresen megvédte háromévente esedékes „Harcra kész” minősítését. Most a debreceni lövészeken a sor.

2013 májusának közepéig az 5/39. lövészzászlóalj bázisán kialakított harccsoport közel 1000 katonáján kívül a dandár még egy sor alegysége fog Hajmáskér és Újdörögd térségében gyakorlatozni. Az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj „Rejtett Portya 2013” gyakorlatának magyar és francia résztvevőin kívül ott lesznek az 5/3. lövészzászlóalj „Neighbours 2013” szakasz-cserekiképzésen résztvevő katonái és szerb vendégeik, valamint az önkéntes műveleti tartalékosokra épülő MH „Gyalogos” tanfolyam résztvevői is.

A MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendelt alakulatainak állományával együtt mintegy másfél ezer katona és több száz haditechnikai eszköz fordul majd meg a dunántúli központi gyakorlótéren. Az elkövetkező napokban a résztvevő csapatok békehelyőrségeikből indulva kombinált vasúti és közúti átcsoportosítást hajtanak végre a gyakorlatok térségébe. A több helyen egymásra épülő gyakorlatsorozat kétség kívül a MH idei egyik legnagyobb és legintenzívebb kiképzési rendezvénye lesz.

Forrás: bocskaidandar.hu