A kezdeményezés az alakulat katonáitól indult, akik szabadidejükben kezdtek el a hadisírok helyreállításával foglalkozni. Az ügyet hamarosan az alakulat parancsnoksága is felkarolta, és felvették a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium illetékes főosztályával, valamint Hódmezővásárhely önkormányzatával. A Kincses temető Hősi parcellájából jelenleg 47 fejfa hiányzik. A probléma a Történelmi Vitézi Rend helyi tagozata előtt is ismert volt, hiszen már 5 éve foglalkoznak a hadisírok felkutatásával és helyreállításával.

A tervek elkészítése, és a szerződések megkötése után D. Szabó István kőfaragó mester februárban elkezdte önteni a fejfákat és a hozzátartozó betontuskókat. A helyszíni munkálatokkal tavaszig várni kellett. Április közepén – immár a Zrínyi Miklós laktanya komendánsaival kiegészülve – megkezdődött a területrendezés. A talajmunkák elvégzéséhez a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj katonái is hozzájárultak a munkagépeikkel. Egy új utat is kellett építeni, amelyhez az önkormányzat nyújtott segítséget. Az első héten az összes betontuskó a helyére került, jelenleg a fejfák érkezését várják. A Hősi parcella sarkára egy emlékfal épül, amelyre Petró Attila, a Nyírmárvány Kft. tulajdonosa egy afrikai márványból készült emléktáblát adományozott.

A Hősi Parcella avatására május 26-án 11 órakor kerül sor a Kincses temetőben (6800 Hódmezővásárhely, Damjanich u.). Este 18 órától a Bessenyei-díjas Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar és a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárai közös hangversenyt adnak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Forrás:

Nagy László főtörzsőrmester – Budai Anna

Fotó. Nagy László főtörzsőrmester