– Idén is megrendeztük a Bethlen-estet, amelyen az iskola tanulói  diákszínpadi előadásokkal idézik meg a magyar és az európai irodalom klasszikusait – nyilatkozta hírportálunknak Simon Ferenc, a Bethlen Gábor Református Gimnázium magyarszakos tanára. A program célja, hogy a gyerekek felnőtt korukban is értékeljék a művészetet.

A 18 órakor kezdődő eseményen először Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című meséjét adták elő az 5.a osztályos tanulók, mely hatalmas sikert aratott, a közönség a műsorszám végén hangos tapssal jutalmazta a gyerekek szereplését. Ezt Homérosz világhírű eposza követte, az Odüsszeiát a 9. osztályos tanulók előadásában láthattuk a színpadon.

Sütő Dávid,  9. a osztályos tanuló az est folyamán Odüsszeuszként lépett színpadra, elmondta, sokat készült a szerepre. – Több mint két hónapig próbáltunk – tudtuk meg az 5. osztályos Juhász Nikolettől, aki a Lúdas Matyi mesében igyekezett jókedvre deríteni a nézőket.

Ezután Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, vagyis a dámák diadala a fársángon című komédiája következett, majd az ének és a zene vette át a főszerepet: az iskola énekkara és gitárszakkörösei egyházi és világi énekekkel szórakoztatták a közönséget.

Bethlen Gábort négyszáz éve választották fejedelemnek – az eseményre megemlékeztek az est folyamán, Áprily Lajos A Fejedelemhez című költeményével. A jó hangulatú rendezvényt egy komédiával, Moliére: Botcsinálta doktorával zárták, amelyet a gimnázium végzős diákjai adták elő.

Aki lemaradt a szerdai előadásról, az sem szomorkodhat, ugyanis április 18-án megismétlik a Bethlen-estet. Ezen kívül az érdeklődők a tanulók képzőművészeti alkotásaiból készült kiállítást is megtekinthetik a művelődési központ aulájában.

Megyeri József