Az elmúlt egy hónapban két LEADER pályázati kiírással, projektötlet gyűjtéssel és helyi vidékfejlesztési stratégia felülvizsgálattal kapcsolatos tájékoztató fórumon is részt vehettek az érdeklődök – tudtuk meg Benkő Zsolttól. Hozzátette, a fórumok lényege volt, hogy a látogatók kellő tájékozódást kaphattak a pályázatok benyújtását megelőző munkálatokról. 2013. április 15-ig közel száz projektötlet érkezett be a Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesülethez. A projektötletekbe bele kellett írni, hogy milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani az elnyert összegből.

2013. június 3-tól lehet benyújtani a LEADER pályázatokat, ezeknek a beadási határidejük forráskimerülésig tart, vagy október 31-ig, ezért érdemes a beadást minél korábban véglegesíteni. A tervek megvalósításának munkálatait 2014. december 14-ig kell befejeznie a pályázóknak – mondta el a munkaszervezet vezetője.

A Vásárhelyi Vidék Jövőjéért Egyesületnek 257 millió forint forrása van a civil szervezetek, önkormányzatok illetve vállalkozások által benyújtott pályázatok megvalósítására. A pályázaton nyert összeg utófinanszírozású, ez azt jelenti, hogy az összeget a tervezett fejlesztések megvalósítása után tudják folyósítani a pályázó számára és fontos kiemelni, hogy 100 százalékban elszámolható. A projekt összegének a minimuma és a maximuma is meghatározott, így 200 ezer forinttól egészen 50 millió forintig terjedhet az igényelt támogatás.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani június 3-tól megkezdve, magánszemély meghatalmazásával ügyfélkapun keresztül. Az egyesület munkatársai a benyújtás minden lépésében segítséget tudnak nyújtani, illetve javaslatokat tesznek, de a hivatalos dokumentumokat nem töltik ki a jelentkezők helyett.

Az alábbi tevékenységekre lehet mind közösségi, mind vállalkozási célú fejlesztések esetében pályázatot benyújtani: építés, gépbeszerzés, eszközbeszerzés, rendezvény előkészítés és megvalósítás, képzés előkészítés és megvalósítás, tanulmánykészítés, marketing, illetve az eddigiekbe nem sorolható egyéb tevékenységek. Aki építkezésben gondolkozik, annak egy előzetes tervrajzot kell készíttetnie szakemberrel a tervezett átalakításokról és ezt a pályázattal együtt kell benyújtani. Az eszközbeszerzéshez árajánlat csatolására van szükség.

 

Horváth Petra