Az elmúlt héten szervezték meg Algyőn a tavaszi egészséghetet, melynek keretében minden évben elsősorban a megelőzésre fektetnek nagy hangsúlyt – tájékoztatta portálunkat Jankovicsné Veres Katalin, az Egyesített Szociális Intézmények vezetője, aki azt is hozzátette: a megelőzés legfontosabb eszközei a szűrések, így ezeket minden alkalommal igyekszenek biztosítani a lakosság számára. Az egészséghét keretében ezúttal nőgyógyászati, urológiai, szemészeti, bőrgyógyászati, fül-orr-gégészeti vizsgálatok voltak, valamint újdonságként szív-és hasi ultrahangon vehettek részt az érdeklődők. Jankovicsné Veres Katalin azt is elmondta: az egészséghét iránt minden alkalommal nagy az érdeklődés.

Idén április 22-23-án lehet beiratkozni az algyői Szivárvány Óvodába – tudtuk meg Ozsváth Lászlóné óvodavezetőtől, aki hangsúlyozta, a gyermek egészségügyi kiskönyvére, a szülő személyi igazolványára és lakcímkártyájára mindenképpen szükség lesz a gyermek beíratásához. A beiratkozást megelőző napokban nyílt, óvodai „Játszónapot” szerveznek az intézményben. Ozsváth Lászlóné elmondta, ezúttal elsősorban a szülőknek szeretnék bemutatni az óvodát, a csoportszobákat, a különböző szolgáltatásokat, mint például a nedves és száraz sószobát, a gyermekkertet. Az óvoda vezetőjétől azt is megtudtuk: minden évben megkérdezik a védőnőket, hogy hány kisgyermek született, így kapnak egy képet a beiratkozás előtt álló gyermekek számáról. Idén előreláthatólag 35 kisgyermek megy óvodába a településen, ez alapján két csoportot szeretnének elindítani. A kiscsoportosok számára már ősszel elkezdődik az „élet” a Szivárvány Óvodában, szeptemberben egy hetes „Szüreti mulatságon” vehetnek részt.

Bene Zoltán, az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház igazgatója tájékoztatta portálunkat, hogy 1994-ben, április végén került átadásra az Algyői Faluház. Ennek apropóján minden évben két napos programsorozattal ünnepelnek a településen. Az idei Falunapok programja a következő:

 

2013. április 26-a, péntek,

19:00: A Móra Ferenc Népszínház bemutatja a „Vadállat” című kabaréestet

(Nóti Károly, Móricz Zsigmond és László Miklós jeleneteit dolgozták fel)

 

2013. április 27-e, szombat

Délelőtt: „Halétel-főző verseny”

Fellépnek: Booming Dance Club (Algyő)

Szivárvány Óvoda óvodásai

Fehér Ignác Általános Iskola tanulói

Grimm- Busz Színház

12:00: Algyői Hagyományőrző Citerazenekar

Algyői Hagyományőrző Asszonykórus

Nyugdíjas Klub Gyöngyvirág Asszonykórusa

13:00: Nóta műsor (Fodor Károly és vendégei, Parlando Énekegyüttes)

15:00: Janza Kata és Homonnai Zsolt előadása

16:00: Karaoke verseny döntője

17:00: Husnullina Regina, a Voice című tehetségkutatóból ismert énekesnő előadása

18:00: Omlett Együttes élő koncertje

19:00: KFT Zenekar élő koncertje

 

A Falunapok programjai minden érdeklődő számára ingyenesek!

 

Molnár Gitta