“A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.” – vallotta Solti György világhírű karmester és zongoraművész. E kijelentés jegyében mozdul ki az akadémia tavaly átadott, felújított hangversenytermeiből a Liszt Ferenc nevét viselő intézmény szimfonikus zenekara, hogy a vidéki Magyarország mindennapjaiba is elvigye a klasszikus zene örömét.

Hódmezővásárhely városának meghívására az egyetem rendhagyó módon, első alkalommal a fővároson kívül, az újjászületett Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezi meg szimfonikus zenekarának félévi koncert-produkcióját. A Zeneakadémia 2013. október 22-i újranyitása után koncertszervező intézményként is működő Liszt Akadémia tudatos koncepciója, hogy a zárt falak mögül kilépve keresse a találkozást Magyarország jelentős városainak a fiatal tehetségekre fogékony, műpártoló közönségével.

A hódmezővásárhelyi koncerten Liszt Angelus vonószenekari változatát és Esz-dúr zongoraversenyét, valamint Brahms II. szimfóniáját hallhatják az érdeklődők. Az esten fellép az utóbbi évek legnagyobb magyar zongoratehetsége, a 2012-ben Junior Prima-díjjal is elismert Gyöngyösi Ivett. A fiatal művésznő 10 évesen első díjat nyert az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen Budapesten, valamint két alkalommal nyerte el az első díjat és a fődíjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen.

Forrás:

Elek András

sajtóreferens

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ