A gyakorlati foglalkozást megelőzően Balogh Róbert tű. őrnagy, a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka ismertette a sűrített levegővel működő berendezés használatát és kezelési tudnivalóit, amely során hangsúlyozta: a berendezések precíz ismerete elengedhetetlen, hiszen életek múlhatnak a megfelelő alkalmazáson. Sorra vették a készülék részeit, biztonsági berendezéseit, valamint a füsttel telített helyiségben való közlekedés és a visszavonulás szabályait.

A hat literes palackkal működő légzőkészülék csak teljes tűzoltó védőfelszerelés mellett alkalmazható – hangzott el az oktatáson, majd az önkéntesek gyakorolhatták palackcserét is, amely során kiderült, hogy a folyamatot már készség szinten végzik az egység tagjai.

A foglalkozás gyakorlati részéhez az egyik makói, használaton kívüli óvóhelyet telítettek füsttel – egy színpadi füstgépet alkalmazva -, ahol páros gyakorlatokat hajtottak végre az önkéntesek, amely során kipróbálhatták, hogyan tudnak a korlátozott látási körülmények között tájékozódni, illetve a nem belátható helyiség valamennyi részét úgy átkutatni, hogy az ott elhelyezett tárgyakat megtalálják.

Forrás:

Arany-Tóth Attila tű. zls.

szóvivő